Mizgin öğretmen: Çocuklar Kürtçe derslerde kendini daha rahat ifade ediyor

Batman (Rûdaw) – Diyarbakır'ın Silvan (Farqîn) ilçesi Malabadi köyündeki orta okulda Kürtçe öğretmenliği yapan Mizgin Yalçın, okulda 200 öğrenciye ders veren tek Kürtçe öğretmeni. Yalçın, çocukların bu derste kendilerini daha rahat ifade edebildiklerini söylüyor.

Batman’da ikamet eden Mizgin öğretmen ayrıca evinin bir odasını da stüdyo ve sınıf haline getirmiş. Burada hazırladığı videolarla sosyal medya üzerinden Kürtçe dil dersleri veriyor. Mizgin öğretmenin Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda, Azerbaycan ve Türkiye’den online ders alan çok sayıda öğrencisi var.

Mizgin Yalçın, “Mezun olduğum bölüm Kürtçe olmasaydı, öğretmenlik de yapamazdım. Kürtçe olduğu için bu bölüme gönüllü olarak gittim. Çocuklar gözlerinizin içine bakıyor ve hemen anlıyor. Derste zorluk çekmiyorlar, daha rahatlar. Ama diğer derslerde böyle değiller, çünkü Türkçeyi sonradan öğreniyorlar, bu yüzden derslerde zorlanıyorlar. Ama benim sınıfımda rahatlar çünkü her şeyi anlıyorlar. Biz birlikte mutluyuz, derslerimiz de çok iyi geçiyor” dedi.

Seçmeli derslerin de önemli olduğuna dikkat çeken, Yalçın, “İnsanlar kendi dilleri ile yaşamaya başladıklarında diğer dilleri de kolaylıkla öğreniyorlar. Bir çocuk dilini okuyarak ve yazarak eğitime başlayınca ve bu kadar zengin bir dili öğreniyorsa, diğer dilleri nasıl öğrenmesin?” diye konuştu.

Mizgin öğretmenin Kürtçe eğitimi çocukluğundan itibaren başlamış. Anne ve babası, çocukları ile hep Kürtçe konuşmuş.

Anne Aynur Yalçın, “İlk öğretmenler anne ve babalardır. Ben çocuklarımla hep Kürtçe konuşurum ki dillerini unutmasınlar. Tüm annelerin de çocuklarına kendi dillerini öğretmesini isterim” dedi.

Baba Ekrem Yalçın da, çocuklarının Kürtçe öğrenip öğretmesini istediğini, bu konuda kendilerini yetkinleştirmelerini istediğini söyledi.

Aslen Bitlis Norşin’li bir aileden gelen Mizgin Yalçın, Youtube hesabı üzerinden çok sayıda Kürtçe dil dersi videosu da paylaşmış.

“Kurdî Online” hesabından yaklaşık 60 bin takipçisi olan Mizgin Yalçın, aynı zamanda sosyal medya üzerinden bu çalışması nedeniyle “En İyi Eğitmen Youtuber” ödülü de aldı.