Neçirvan Barzani: Kürdistan asla Avrupa ülkelerine sorun kaynağı olmayacak

17-01-2022
Etiketler Gabrielius Landsbergis Litvanya Neçirvan Barzani Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki temaslarının ardından dün akşam Erbil Uluslararası Havalimanı’na ulaşan  Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi tarafından karşılanmıştı.

Landsbergis başkanlığındaki heyet bugün ilk olarak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından kabul edildi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin Litvanya ile ilişkilerinin geliştirilmesi, Irak'taki durum, devam eden IŞİD tehdidi, Kürdistan Bölgesi'ndeki mültecilerin ve Avrupa’daki göçmenlerin durumu ele alındı.

Landsbergis, mülteci sorununun çözümünde gösterdikleri çaba ve yardımlardan dolayı Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne teşekkür etti.

Bunun karşılıklı işbirliğini genişletmek için bir fırsat olarak gördüklerini belirten Litvanyalı Bakan, özellikle de mesleki eğitim, öğretim, burslar ve diğer birçok alanda işbirliğinin güçlendirilebileceğini söyledi.

Litvanya'ya IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon'daki rolü ve Irak ile Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür eden Neçirvan Barzani de, göçmenler konusunda Kürdistan Bölgesi’nin asla Avrupa ülkeleri için sorun kaynağı olmayacağını belirtti.

Görüşmede, insan ticaretinin önlenmesi ve siyasi amaçlarla kullanılmasının durdurulması gerektiğine vurgu yapıldı. Bu amaçla başta Irak ve Kürdistan Bölgesi olmak üzere ülkelerin Avrupa Birliği ülkeleriyle işbirliğine yardımcı oluması gerektiğine dikkat çekildi.

Bakan Landsbergis’in bugün ayrıca Başbakan Mesrur Barzani ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Dün Bağdat’ta bulunan Dışişleri Bakanı Landsbergis, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüşmüştü.

Hüseyin-Landsbergis görüşmesinde Belarus üzerinden Polonya ve Litvanya sınırına dayanan göçmenler konusu ele alınmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli