Hurmüz ve Şimuni Diril’e ne oldu?

Haber Merkezi – Beytüşşebap’ın Mehri köyünde 11 Ocak 2020’de eşi Şimuni Diril ile birlikte kaybolan Hurmüz Diril’den 1 yıldır haber alınamıyor. Keldani çiftten Şimuni Diril’in cansız bedenini kaybolduktan 70 gün sonra evlerine 20 metre uzaklıkta bulundu. Ancak Hurmüz Diril’in akibeti hâlâ bilinmiyor.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehri köyü 1989 yılında boşaltılınca Keldani Diril ailesi, İstanbul’a taşındı. Aile 1992’de köye döndü fakat köy 1994 yılında bir kez daha boşaltıldı. Diril ailesi son olarak 2011’de köye dönüp yerleşti.

Köyde yalnız ikamet eden Hurmüz ve Şimuni Diril çiftinin çocukları 11 Ocak 2020’de kaybolduklarını duydu. Aile fertleri, anne ve babaları ile en son 8 Mart’ta konuştuklarını belirtti.

Daha sonra 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedeni 20 Mart’ta köylerine 800 metre uzaklıktaki bir derede bulundu. 71 yaşındaki Hurmüz Diril’in akıbeti ise hâlâ bilinmiyor.

Diril çiftinin çocukları köyde yaşayan, Hurmüz Diril'in kuzeni Apro Diril’in ifadesine göre, çiftin üç kişi tarafından götürüldüğünü belirttiğini ancak bu ifadenin havada kaldığını söylüyor.

Karakola gidiyorlar, kayıp başvurusu yapıyorlar. Ancak çetin kış şartları yüzünden arama çalışması yapılamıyor.

“Raporda kurşun izi yok”

Ailesi, Hurmüz Diril’in akıbetinin bir an önce aydınlatılmasını istiyor. Diril çiftinin oğlu Remzi Diril, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Annemin bütün kıyafetlerini bulduk ancak babamla ilgili herhangi bir ize rastlamadık. Yaz boyunca da aramalarımız sürdü. Annemin ölümüyle ilgili adli tıp raporunda, ölüm sebebi olarak sadece yaralama ve darbeden bahsediliyor. Ne şekilde öldüğüne dair herhangi bir detay yok. Rapor bizi ikna etmedi, çünkü annemin naaşını kaldırdığımızda kafasında ve sırtında kurşun izi vardı. Daha sonra bulduğumuz montunda ve yeleğinde de aynı izin olduğunu gördük. Ancak adli tıp raporunda bunlar yoktu” diye konuştu.

“Çalışma yetersiz”

Anne ve babası kaybolduktan sonra yapılan saha çalışmasının yetersiz kalmasından yakınan Diril, “Aramalarda bize yardım etmek için bizi tanıyan yaklaşık 20 kişi gelmek istedi ama jandarma gelmelerini engelledi. Ne AFAD geldi ne de sivillere izin verildi. İzin verilseydi biz annemi o süreçte hemen bulurduk, babamla ilgili de bir bulguya rastlardık. Biz tam 1 yıldır babama ne olduğunu bilmiyoruz. Annemi öldürüp suya atanlar babamı da öldürmüştür.  1 yıldır babama ne olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz ve babamı aramaktan da vazgeçmeyeceğiz. Dava dosyasında neden hâlâ gizlilik var, onu da anlamış değiliz” dedi.

“Detaylı sorgulama yapılmalı”

Remzi Diril sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Olayla ilgili görgü tanıklığı yapan bir kişi vardı, o da babamın öz kuzeniydi. İki defa ifadesi alındı ancak verdiği iki ifade çelişkiliydi. Bunun yanı sıra babamların kaybolmasını da bize haber vermedi. Ben oraya gittiğimde kaybolduklarını öğrendim. Oysa ben gitmeden birkaç gün önce annem ve babam kaybolmuş. Neden haber vermediğini sorduğumuzda da telefonunun bozuk olduğunu söyledi. Oysa telefonu bozuk değildi ve köyde şebeke de vardı. Konuyla ilgili babamın kuzeninin üzerine fazla gidilmedi. Çelişkili ifadeler ortadayken daha detaylı bir sorgulama yapılabilirdi ancak yapılmadı. Annem ve babamın kaybolmasıyla ilgili soruşturma da yetersiz kaldı.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na soruldu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Hürmüz Diril’e ilişkin soru önergesi verdi.

İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, devletin, Diril çiftinin kayboluşu ve Şimuni Diril'in ölümünü aydınlatması gerektiğini söyledi.

İmir, “Bu konuda hızla etkin bir soruşturma yürütülmelidir. Halen kayıp olan Hürmüz Diril'in bulunması için arama faaliyetleri devam etmelidir” diye belirtti.

İmir, Oktay’a şu soruları yöneltti:

 “*Bir yıldır kayıp olan Hürmüz Diril ile ilgili arama çalışmaları devam ediyor mu? Devam ediyorsa hangi aşamadadır?

*İlgili kurumlarınız bu konuda yetkin bir arama yapıldığına dair bir denetleme yapmış mıdır?

*Şimuni Diril’in bulunması üzerine etkin bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne gibi bulgulara rastlanmış?

*Olayın faillerine ilişkin nasıl bir bulgu elde edilmiştir? Kim veya kimler tarafından kaçırıldığına dair bir belge veya bulguya rastlanmış mıdır?

*Şimuni Diril‘in ölümüne ilişkin yürütülen bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır?”

12 dilde çağrı

Irak Hıristiyan Yardım Konseyi'nin yayınladığı videoda Asurice, Kürtçe, Türkçe, Arapça, İspanyolca, Almanca, Rusça, Gucaratça, Lehçece, Tagalogca, Vietnamca ve Farsça dillerinde "Hurmüz Diril nerede, bulun, Şimuni Diril için adalet istiyoruz" diye seslenildi

Irak Hıristiyan Yardım Konseyi (Iraqi Christian Relief Cuncil), bir yıldır kayıp olan Hurmüz Diril’in bulunması ve Şimuni Diril’in ölümünün aydınlatılması için adalet çağrısında bulunulan 12 dilde seslendirilmiş bir video yayımladı.

2007’de Asuri aktivist Julyana Taimoorazy tarafından kurulan Süryani merkezli Hıristiyan sivil toplum kuruluşu Irak Hıristiyan Yardım Konseyi, yayınladığı videoda, “Hurmüz Diril nerede?, Şimuni Diril için adalet istiyoruz” çağrısı yapıyor. Ayrıca Diril çiftinden en son haber alınan tarihten itibaren yaşanan sürece yer veriliyor.

 “Pek çok uluslararası çabaya rağmen hâlâ cevaplanmamış sorular var” denilen videoada aralarında Diril çiftinin çocuklarının da yer aldığı onlarca kişi videoda; Asurice, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Rusça, Gucaratça, İspanyolca, Lehçece, Tagalogca, Almanca, Vietnamca ve Farsça dillerinde “Hurmüz Diril nerede, bulun, Şimuni Diril için adalet istiyoruz” diye seslendi.