Şengal Kaymakamı: Şengal kanton olmayacak!

Erbil (Rûdaw) - Şengal Kaymakamı Mehma Halil, Şengalliler dışında hiç kimsenin Şengal’in “kaderini” belirleyemeyeceğini söyledi.

 

PKK’ye yakınlığıyla bilinen Şengal Meclisi Başkanı Salih Hıdır kısa bir zaman önce, “Şengal’in kendine özgü güç ve asayiş birimleri var. Şengalliler’in sadece kendi kaderini tayin etmeleri kaldı”demişti.

 

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Mehma Halil, “Şengal’in yüzde 5’ini temsil etmeyen bir meclisin Şengal’in kaderini konuşmaya hakkı yok” dedi.

 

Sadece Şengal halkının, Şengal’in akıbetini belirlemeye hakkı olduğunu ifade eden Mehma Halil şunları söyledi:

 

“Söz konusu meclis hergün farklı bir açıklamada bulunuyor. Birgün Şengal’i bağımsız bir kanton yapacaklarını, diğer gün Şengal’i Kürdistan’ın bir diğer parçasına bağlayacaklarını söylüyorlar.

Referandum yapılması halinde, Şengal halkının belli bir kesime bağlı kanton değil, Kürdistan Bölgesi’ne bağlı bağımsız bir kent olmasını isteyeceklerine eminiz.”

 

Bir süre önce Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Şengal yetkilileri, PKK’den bölgeyi boşaltmaları konusunda talepte bulunduklarını, ancak her seferinde PKK’li yetkililerin farklı açıklamalarla çekilmediklerini belirttiler.