Derbendihan Barajı’nda ciddi hasar

Derbendihan (Rûdaw) – Pazar akşamı meydana gelen 7,3 şiddetindeki depremin, Derbendihan Barajı’nda milyon dolarlık hasara yol açtığı tahmin ediliyor.

 

Depremde ciddi zarar gören Derbendihan Barajı’nın, acilen onarılması gerektiği belirtiliyor. Barajda oluşan çatlakların tehlike oluşturmaması için su tahliyesine başlandı.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Barajlar Genel Müdürü Ekrem Ahmed, “Derbendihan Barajı’nda bir tehlike şimdilik yok ama deprem nedeniyle hasarın oluştuğu bölümler bir an önce onarılmalı” dedi.

 

Barajda oluşan hasarın tespiti için Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan iki komisyonun görevlendirildiğini belirten Ekrem Ahmed, Bağdat’tan gelen heyetin inceleme sonunda bir an önce onarım çalışması yapılması gerektiğiyle ilgili rapor hazırlayıp Irak Su Kaynakları Bakanlığı’na gönderdiğini ifade etti.

 

Derbendihan Barajı Müdürü Rahman Xani, barajda bazı çatlakların oluştuğunu, olası bir tehlikenin yaşanmaması için 2 gündür su tahliyesine başladıklarını ifade etti.

 

100 milyon metreküp suyu tahilye edeceklerini ve bunun bir hafta süreceğini kaydeden Xani, bu suyun tartışmalı bölgelerde yer alan Hemrin Barajı havzasına gireceğini dile getirdi.

 

Tahminlere göre barajda 17 milyon dolarlık hasar oluştu.