Erdoğan ve Neçirvan Barzani’den ‘barış için ortak çaba’ mesajı

1 saat önce
Etiketler Neçirvan Barzani Recep Tayyip Erdoğan Ankara
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani ile Erdoğan, Orta Doğu'da yaşanan kargaşa konusunda endişelerini dile getirdi. Her iki lider çatışmaların daha fazla tırmanmasını önlemek ve sorunları barışçıl yollarla ele almak için ortak çabaların önemine vurgu yaptı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede her iki lider Türkiye'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini, özellikle ekonomik alanda bu ilişkilerin geliştirşlmesinin önemine vurgu yaptı.

Barzani ve Erdoğan, Kürdistan Bölgesi ve Irak ile ticari alışverişin artırılması, iş fırsatları yaratma ve Türkiye’nin yatırımlarını teşvik etme konularında görüş alışverişinde bulundu.

Erdoğan ülkesinin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile devam eden iş birliğini desteklediklerini ve özel sektörün farklı alanlarda yatırım yapmaya hazır olduğunu yineledi.

Görüşmede bölgedeki güvenlik durumu da gündeme geldi.

Orta Doğu'daki gerginlik hakkındaki endişelerini dile getiren iki lider, bu durumun bölge için riskli sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti.

Barzani ve Erdoğan çatışmaların daha fazla tırmanmasını önlemek ve sorunları barışçıl yollarla ele almak için ortak çabaların önemine vurgu yaptı.

Görüşmede ayrıca Erbil-Bağdat ilişkileri, Kalkınma Yolu Projesi, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin komşu ülkelerle ilişkileri, terörizmin getirdiği zorluklar ve IŞİD'le mücadele konusunda devam eden çalışmalar ele alındı.

Ziyaret kritik bir dönemde gerçekleşti

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab da görüşmeden önce yaptığı açıklamada, iki tarafın, Türkiye'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin ilerletilmesi ve bölgedeki son gelişmeler hakkında görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Şahab, iki liderin ayrıca iki tarafı ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Kültür ve Medya Dairesi Başkanı Karox Xoşnav, “Bu kritik dönemde gerçekleşen ziyaret, Kürdistan Bölgesi'ni ve Irak'ı Orta Doğu'daki yangının kıvılcımlarından korumayı amaçlıyor. Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın diplomatik karakteri gerçekçiliğe dayanıyor. Orta Doğu’daki liderlerin çoğu da Sayın Neçirvan Barzani'nin görüş, yorum ve önerilerini önemle dinliyor” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında güçlü bir ilişki söz konusu.

Bu ilişki özellikle son yıllarda Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde ilerletilmesine de yansıdı.

Neçirvan Barzani’den görüşmeye ilişkin paylaşım

Görüşmenin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Neçirvan Barzani, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara'da bir kez daha bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani, Erdoğan ile yaptığı görüşmede “Bölgedeki istikrarın geliştirilmesinin yanı sıra Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ile olan ilişkilerin güçlendirilmesi konularını” görüştüklerini aktardı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Viyana Milletvekili Sequenz: Başkan Neçirvan Barzani'nin ziyareti ilişkilerimizi güçlendirdi

Viyana Milletvekili Heidi Sequenz ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile ilişkilere önem verdiğini ifade ederek, “Gençlik yıllarımdan beri Kürt halkı ile iç içeyim, liberal bir kimlikleri var, onlar da bizimle iyi ilişkiler kurmak istediklerini biliyorum” dedi.