Neçirvan Barzani’nin kritik Ankara ziyareti bu süreçte neden önemli?

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan Niyaz Salih, Başkan Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretinin ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve bölgedeki durumun görüşülmesi amacını taşıdığını söyledi. Türkmen siyasetçi Aydın Maruf da, ziyaretin özellikle bu süreçte oldukça önemli ve gerekli olduğunu vurguladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani resmi bir ziyaret kapsamında bugün gittiği Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Uluslararası Diplomatik İlişkiler Dairesi Başkanı Niyaz Salih ve Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ve Türkmen Reform Partisi Başkan Yarımcısı Muna Kahveci, Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretini Rûdaw’a değerlendirdi.

“Neçirvan Barzani döneminde Erbil-Ankara ilişkilerinin seyri değişti”

Niyaz Salih, ziyaretin iki temel amacının bulunduğunu belirterek, “Bunlardan ilki ikili ilişkileri geliştirmek ve ilişkilerin tamamına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak. İkincisi ise bölgedeki mevcut durumu ele almak” dedi.

 Kürdistan Bölgesi’nin her zaman bölgede istikrar unsuru olmaya çalıştığını kaydeden Salih, Türkiye'nin de NATO'nun aktif üyesi olması nedeniyle bölgenin aktif güçlerin biri olduğunu söyledi.

Salih, “Geçmişte Türkiye Kürdistan Bölgesi için bir tehdit unsuruydu. Ancak özellikle Neçirvan Barzani’nin başbakanlığı döneminde bu ilişkilerin seyri değişti. Pekişerek karşılıklı dostluğa dönüştüğü ve karşılıklı çıkarların korunmasına dayandı” yorumunu yaptı. 

“Türkiye Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine önem veriyor”

Türkmen siyasetçi Aydın Maruf da "Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası ilişkilerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde önemli rol oynamıştır. Türkiye de bu ilişkiye büyük önem veriyor. Neçirvan Barzani'nin bu ziyareti bu dönemde çok önemli ve gerekliydi” diye konuştu.

Bağdat’ın başvurusunun ardından Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararının ardından Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a petrol akışı Mart 2023’te durdurulmuştu. Yaklaşık 19 aydır petrol akışının durması Kürdistan Bölgesi ve Irak’a büyük maddi zarara mal oldu.

Aydın Maruf, “"Petrol meselesinin ulusal boyutu var. Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatıyla ilgili bir sorunu yok. Sorunu yaratan Irak hükümetidir” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyareti aynı zamanda İsrail ile Hamas, İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki savaş nedeniyle Orta Doğu'daki durumun istikrarsız olduğu bir döneme denk geldi.

Bölgedeki kaosa dikkati çeken Maruf, “Bölgenin barışa ve sükunete ihtiyacı var ve Türkiye'nin bu konudaki rolü önemli. Kürdistan Bölgesi'nin Orta Doğu'da önemli bir siyasi ve diplomatik konuma sahip olduğunu da bilmeliyiz, dolayısıyla bu ziyaret bölge için de önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz nisan ayında Bağdat ve Erbil'i kapsayan bir ziyaret gerçekleştirmişti.

“Neçirvan Barzani çözüm sürecine katkı sağlar”

Muna Kahveci de Türkmen Reform Partisi olarak Erbil-Ankara ilişkilerinin ileriye gitmesini desteklediklerini söyledi.

Neçirvan Barzani’nin Türkiye’de yeni bir çözüm sürecinin başlamasına yönelik tartışmalar, Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin arifesinde ve bölgede İsrail ile Hamas ve Hizbullah arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde bu ziyaretin gerçekleştiğini anımsatan Kahveci, “Görüşmede siyasi, ekonomik ve güvenlik konuları değerlendirilecektir. Neçirvan Barzani aynı zamanda Kürdistan Demokrat Partisi başkan yardımcısıdır. Bu parti Kürdistan Bölgesi’nde geniş bir tabana sahip. Bölgedeki gelişmelerde rolü ve katkısı olan bir parti” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani’nin gerek Kürdistan’da ve gerekse de bölgede barıştan yana olduğunu dile getiren Kahveci, “Olası bir çözüm sürecinde Neçirvan Barzani'nin önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorsunuz” diye konuştu.

“Sayın Neçirvan Barzani’nin bu ziyareti ve üst düzeyde kabulü tabii ki milletimiz için hayırlara vesile olacak” diyen Kahveci, kendilerinin de barış ve istikrara hizmet eden diplomasi ve politikaları desteklediklerini söyledi.