Başkan Neçirvan Barzani Ankara'ya ulaştı

3 saat önce
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ankara’ya ulaştı.

Ankara'ya ulaşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Toplantıya MİT Genel Başkanı İbrahim Kalın'da katıldı.

Dışişleri Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile Ankara'da bir araya geldi. Toplantıya Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın da katıldı” denildi.

Cumhurbaşkanlığı programına göre Neçirvan Barzani, bugün saat 14.00'te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

Neçirvan Barzani'nin Ankara'ya resmi ziyareti, Türkiye Cumhurbaşkanının önce Bağdat'ı, ardından da 22 Nisan’da Erbil'i ziyaret ederek Kürdistan Bölgesi  yetkilileriyle görüşmesinden altı ay sonra gerçekleşti.

Dilşad Şehab “Ziyaret çerçevesinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ile olan ilişkileri ve bölgede son gelişmeler ele alınacak” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Bilgilendirme ve İletişim Ofisi Müdürü Karox Hoşnaw ise, bu ziyaretin hassas bir zamanda gerçekleştiğine dikkat çekti.

Görüşme hassas bir döneme denk geliyor

Karox Hoşnaw, Neçirvan Barzani’nin ziyaretine dair şunları dile getirdi:

“Bu ziyaret, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin şu an Doğu Orta ülkelerindeki sorunları çözmek için korunması gereken bir konumda olduğu bir dönemde önem arz ediyor. Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın diplomatik karakteri, yaşamın gerçeklerinden uzak olmaması nedeniyle birçok Doğu Orta Ülke yöneticisinin onun görüş ve önerilerini önemsiyor”.

Neçirvan Barzani ile Recep Tayyip Erdoğan arasında güçlü bir ilişki var.

Bu da Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’nin daha da ileri gitmesi ve sağlamlaşması gerektiğini ortaya koyuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Neçirvan Barzani’yi birçok özel etkinlikte, başkanlık dönemi ve kendi partisi kongresi gibi önemli olaylarda ağırlamıştır.

Barzani ve Erdoğan görüşmesi, orta Doğu’da tırmanan gerginlik, Türkiye’de barış sürecinin bir kez daha gündeme geldiği hassas bir döneme denk geliyor.

"Türkiye’deki gelişmeler teşvik edici"

Ziyarete ilişkin Rûdaw’dan Kosar Osman’a konuşan gazeteci ve yazar Nagehan Alçı “Orta Doğu’daki gelişmeler, Türkiye’nin Kürtlerle diyalog kurmasını teşvik ediyor. Bu durum farklı bir yol izliyor. Ben, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretini önemli buluyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani en son 3 Haziran 2023’te Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yabancı ülke liderlerinin katıldığı  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etme törenine katılmak üzere Ankara’yı ziyaret etmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli