Sirwan Barzani: Ortak tugaylar IŞİD'in aktif olduğu bölgelere konuşlanacak

Erbil (Rûdaw) - Altıncı Peşmerge Cephesi Komutanı Sirwan Barzani, belirli IŞİD hücrelerinin hala Karacok Dağı’nda kaldığını belirterek, Irak ordusu ile kurulan müşterek tugayların IŞİD'in hareket ettiği bölgelere konuşlanacağını söyledi.

Altıncı Peşmerge Cephesi (Gwer-Mahmur) Komuatnı Sirwan Barzani, Rûdaw canlı yayınında Senger Abdurrahman'ın sorularını cevapladı.

Sirwan Barzani, "IŞİD zayıfladı ama sürekli hareket ediyor ve hala Karacok Dağı'nda. Bu aynı zamanda bölge için bir güvenlik açığıdır. Bölgenin tümüyle IŞİD’den temizlenmesi mümkün olmamıştır. Bölgede IŞİD'e yardım eden insanlar bulunmaktadır” diye konuştu.

Müşterek tugaylarla ilgili olarak da Sirwan Barzani, eğitimlerini tamamladıklarını ve tugaylardan birinin Altıncı Cephede görev almasının muhtemel olduğunu söyledi:

"Ortak tugaylar daha önce bütçeyi bekliyordu. Artık hiçbir sorunları yok, eğitim aldılar ve görevlendirilmeye hazırlar. Artık Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasında ortak bir komite var. Birlikler IŞİD'in en aktif olduğu bölgelere konuşlandırılacak.”

IŞİD'de halen yabancı savaşçı olup olmadığının sorulması üzerine Sirwan Barzani, "Çoğu dışarıdan geliyor ve nadiren de olsa yabancı var. IŞİD savaşçılarının karargâhı yok ama Karacok Dağı'nın mağara ve tünellerinden yararlanıp orada kalıyorlar” diye konuştu.

Sirwan Barzani, "Koalisyon güçleri, Peşmerge’ye danışman olarak çalışıyor. Koalisyon, verdikleri bilgilerle bize çok yardımcı oluyor; ayrıca Peşmerge güçlerini silahlandırmaya ve maaşlarının bir kısmını ödemeye devam ediyorlar" dedi.

Aynı zamanda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Merkez Komitesi Üyesi olan Şirvan Barzani, “Kerkük'teki KDP Merkezi’nin partiye iade edilmesine yönelik ciddi bir girişim var. Kürtlerin ve KDP'nin Kerkük'e dönmesinden korkuyorlar” diye ekledi.