Kerkuki: KDP'nin Kerkük'e dönüşünün engellenmesi kötü sonuçlar doğurur

16-10-2023
KDP Kerkük-Germiyan Teşkilatı Başkanı Kemal Kerkuki
KDP Kerkük-Germiyan Teşkilatı Başkanı Kemal Kerkuki
Etiketler Kemal Kerkuki Kerkük KDP Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – KDP Kerkük-Germiyan Teşkilatı Başkanı Kemal Kerkuki, KDP’nin Kerkük’e dönüşünün engellenmesinin tüm Irak için kötü sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük-Germiyan Teşkilatı Başkanı Kemal Kerkuki, Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’e konuştu.

Kerkuki, Irak Bakanlar Kurulunun ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani’nin partilerine ait binanın iadesi konusunda kararı olduğunu ancak bu kararın hayata geçirilmesi konusunda bazı engellerin olduğunu söyledi.

Karşılıklı anlayış çerçevesinde kararın uygulanması halinde sorunun çözüleceğine işaret eden Kerkuki, "Kararlara riayet etmeyen KDP değil, Irak'tır" ifadelerini kullandı.

Bağımsızlık referandumu sonrası Heşdi Şabi güçlerinin bölgeye girmesiyle 16 Ekim 2017'den itibaren Kerkük'te KDP’nin faaliyetleri durdurulmuş ve Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri KDP’ye ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 25 Ağustos’ta binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

27 Ağustos’ta KDP’ye teslim edilecek karargâhın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmış, KDP binasına dönüşü engellemişlerdi.

KDP'nin Kerkük'e dönmesinin protesto edilmesini ise Kemal Kerkuki,   “O zaman gelişen olaylar kesinlikle bir protesto değildi. Bu konuda çıkarı olanların planlı bir şekilde örgütlediği bir komploydu. Başta zorla dayatılan vali olmak üzere, operasyonlar komutanlığı, bazı milis grupları ve ismini vermek istemediğim bazı taraflar, bu insanlara para verdi” şeklinde değerlendirdi.

KDP Kerkük-Germiyan Teşkilatı Başkanı Kemal Kerkuki’nin dediğine göre, parti binalarının geri alınması konusunda müzakereler sürüyor ve parti temsilcileri ilgili taraflarla görüşüyor, bu konuda bir fikir birliği söz konusu.  

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında 28 Ekim'de toplanan Irak Bakanlar Kurulu bir dizi kararnameyi oylandı. Kararnamenin 13. maddesi Kürt siyasi partilerinin Ninova (Musul), Kerkük, Diyala ve Selahaddin'de siyasi faaliyet yürütme hakkı verilmesi ve farklı amaçlar için kullanılan parti genel merkezlerinin boşaltılmasını içeriyor.

Bugün bir basın açıklaması düzenleyen KDP Kerkük-Germiyan Teşkilatı Başkanı Kemal Kerkuki, "Kerkük'teki gerilim son bulacak. Kerkük'teki durumu hukuk, anayasa, diyalog ve barış yoluyla iyileştirilmesi için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kerkuki konuşmasının devamında “Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Kerkük'e dönmesi engellenirse bu, Irak'ın tamamı ve bölgenin istikrarı için kötü sonuçları olur” uyarısında bulundu.

KDP temsilcisi “Kerkük'te amacımız barış içinde bir arada yaşamak ve Kürtler ile diğer partiler arasında ayrım yaratmaya çalışan ajandayı ortadan kaldırmaktır" dedi.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri KDP’ye ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 25 Ağustos’ta binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

27 Ağustos günü KDP’ye teslim edilecek karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından 2 Eylül’de Kerkük’teki Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenlemiş ve Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alana doğru yürümesi ardından güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 4 Kürt hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralanmıştı.

Olayların ardından Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 3 Eylül’de Kerkük’te parti merkez binasının tekrardan KDP'ye  devredilmesi yönünde Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin aldığı kararı geçici olarak durdurma kararı almıştı.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli