Lutke’den açıklama: Çıplak soyulan göçmenler Kürt mü?

16-10-2022
Etiketler Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı Yunanistan Türkiye Göçmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı, Yunan yetkililerin görüntülerini paylaştığı kişilerin Suriye ve Afganistan vatandaşı olduklarını, aralarında Kürdistan Bölgesi’nden göçmenler olmadığını söyledi.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarachi, çıplak şekilde soyulan göçmenlerin fotoğrafını sosyal medyada paylaşarak göçmenleri bu hale Türkiye'nin getirdiğini iddia etti. Türkiye İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise, sosyal medya üzerinden iddiaları reddetti.

Rûdaw’a konuşan Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı Yunanistan Temsilcisi Hüseyin Heme Salih, Yunanistan'ın göçmenlerin kimliklerini henüz açıklamadığını söyledi.

Heme Salih, “Ancak Yunan basınına göre sayıları 92 kişi olan göçmenlerin hepsi Suriye ve Afganistan vatandaşı. Aralarında Kürdistan Bölgesi ve Irak vatandaşı yok” dedi.

Söz konusu göçmenlerin Türkiye ile Yunanistan sınırındaki Meriç (Evros) nehrini geçerken yakalandıklarını aktaran Lutke temsilcisi, “Yunan basını göçmenlerin Türk askerleri tarafından soyulduktan sonra karşı tarafa geçirildiğini, daha sonra Yunanistan tarafında üç araçla alınarak başka bir yere nakledildiğini yazdı” diye belirtti.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarachi, 16 Ekim’de Twitter hesabından çıplak göçmenlerin olduğu bir fotoğrafı paylaşarak, "Türkiye'nin sınırda kurtardığımız 92 göçmene karşı tavrı medeniyet adına bir utançtır. Ankara'nın olayı araştırmasını ve nihayet Avrupa Birliği ile sınırlarını korumasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yunan bakanın paylaşımına yanıt veren Türkiye İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye ile ilgili tek bir insan hakları ihlali bulamadığınız için kendi yaptığınız zulmün fotoğrafını Türkiye yapmış gibi göstermeye çalışıyorsunuz! Manipülasyonlara, sahtekarlığa ayıracağınız vakti insan haklarına uymaya harcayın! Hadi, zor değil; biraz medeni olun!"

Yunanistan sürekli Türkiye'yi göçmenleri güvenli olmayan yollarla Avrupa’ya göndermekle suçluyor. Atina, Türkiye'nin 2016 yılında Avrupa Birliği ile imzaladığı bir anlaşmayı ihlal ettiğini savunuyor. Türkiye ise bu iddiaları reddederek Yunan hükumetinin göçmenlere “insanlık dışı” muamelede bulunduğunu savunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli