KDP’li Kaçak: Şengal’in yeni kaymakamı belli

16-10-2020
Rûdaw
Etiketler Şengal KDP Kadir Kaçak Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Şengal (Rûdaw) – KDP Şengal Teşkilatı Sorumlusu Kadir Kaçak, şu anda Almanya’da yaşayan eski Sinune Kasabası Müdürü Hıdır Reşo’nun getirilmesi konusunda görüşbirliğine vardıklarını söyledi.

Erbil ile Bağdat arasında Şengal’in yeniden inşası, güvenliği ve yönetiminin düzenlenmesi konusunda varılan anlaşma gereği ilçeye bağımsız bir kişinin kaymakam olarak atanmasına karar verilmişti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Şengal Teşkilatı Sorumlusu Kadir Kaçak,  “Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı ile dün Musul teşkilatımızın katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya Şengal mevcut kaymakamı Mehma Halil de katıldı. Toplantıda Şengal Anlaşmasının hayata geçirilmesi konusunu ele aldık” dedi.

Kaçak,  toplantıda ayrıca Şengal’in yeni kaymakamı konusunda Sinune Kasabası eski Müdürü Hıdır Reşo ismi üzerinde anlaştıklarını belirtti.

Şengal’in etrafında güvenliğin Irak ordusu ve Peşmerge tarafından sağlanacağını belirten Kaçak, “Ancak Irak hükümeti açıkça ilk önce PKK ve diğer silahlı grupların Şengal’den çıkması gerektiği konusunda ısrar ediyor” şeklinde konuştu.

KDP’li Kaçak, “Güvenlik birinci öncelik, güvenlik sağlandıktan sonra halkın evlerine geri dönmesini sağlayacak süreç başlayacak” dedi.

Aslen Şengal’in Herdan köyü nüfusuna kayıtlı olan Hıdır Reşo, 7 yıldır Almanya’da yaşıyor. Reşo daha önce Sinune Nahyesi Müdürüydü.

Şengal halkının yüzde 75’i hala Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda ve yurt dışında yaşıyor.  

Irak ve Kürdistan bölgesi hükümetleri, Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, halkın her türlü sorununun ayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın gözetiminde bir anlaşma imzalamışladır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli