HDP’li vekilin tahliye talebi reddedildi

16-10-2018 1 Yorumlar
Rûdaw
Etiketler HDP Leyla Güven tahliye talebi
A+ A-

Haber Merkezi - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in yargılamasının durdurulması ve tahliyesi talebiyle Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru reddedildi.

 

HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in yargılamasının durdurulması ve tahliye edilmesine ilişkin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir’in 21 Eylül’de Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonuçlandırıldı.

 

Başvuruyu değerlendiren Mahkeme, Güven’in “Örgüt kurma veya yönetme/üye olma” gerekçesiyle tahliye talebini reddederek tutukluluk halinin devamına karar verdi.

 

Mahkeme ayrıca Güven’in aynı dosya kapsamında “Örgüt yöneticiliği/üyeliği” ve “Örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanmasının durdurma talebini de reddetti.

 

Mahkeme, aynı dosyada yer alan “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet” suçlamasının ise daha önceki duruşmalarda yargılamanın durdurulması kararı verilmesi nedeniyle söz konusu suçlamanın dosyadan ayrılmasına karar verdi.

 

Av. Yalçındağ, Güven için yargılamayı durdurma ve tahliye talebiyle verdikleri dilekçeye 21 gün sonra cevap verildiğine dikkat çekerek, karara itiraz edeceklerini belirtti.

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Türkiye'nin Efrin'e yönelik operasyonuna gösterdiği tepki ve yaptığı açıklamalar ile DTK faaliyetleri nedeniyle 31 Ocak tarihinden bu yana Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

 

24 Haziran seçimlerinde HDP’den Hakkari milletvekili seçilen Güven, avukatlarının başvurusu üzerine dosyayı 29 Haziran’da inceleyen Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, “mevcut deliller ve tutukluluk süresini" göz önünde bulundurarak tahliye edildi; ancak savcı tarafından karara itiraz edildi. İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tahliye edilmeden yeniden tutuklanmasına karar verdi.

 

Leyla Güven’le birlikte tutuklu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu, MİT TIR’ları davasında aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması ve tahliye edilmesi üzerine Av. Yalçındağ, 21 Eylül’de müvekkilinin tahliyesi için Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 
  • 16-10-2018
    Adem75
    Devletsiz bir milletin akibeti hep böyle olmuştur