Emşat grubu Efrin’in Kaxur köyünü neden kuşattı, zorla imzalatılmak istenen belgede ne yazıyor?

9 saat önce
Rûdaw
Etiketler Emşat Efrin Gasp Türkiye Destekli Gruplar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Efrin'in Mabada ilçesine bağlı Kaxur köyü, Türkiye destekli Sultan Süleyman Şah (Emşat) grubu tarafından kuşatıldı. Köylülere ateş açılması sonucu 15 kişi yaralandı

Rûdaw'a konuşan Kaxur köyünden bir kaynak, silahlı Emşat kuvvetlerinin dün saat 14.00'ten itibaren köyü tamamen kuşattığını söyledi.

Aynı kaynak, Emşat grubunun komutanı Muhammed el-Cesim Ebu Emşe'nin kardeşi Malik el-Cesim Ebu Siraj'ın, Kürt mühendis Adil Abdu'nun Kaxur köyündeki evini üsse çevirdiğini belirtti.

Adı geçen kaynak, Emşat militanlarının pazar günü köylülerden "Vekaleten ellerinde bulunan akrabalarına ait tarlaların Rojava Özerk Yönetimi'nin eski üyelerinin malı olduğu" yönünde bir “belge”yi imzalamalarını istediğini belirtti.

Emşat mensuplarının Kürtlerin topraklarına el koymak için bu “belgeyi” imzalatmak istediği belirtiliyor.

Kadınlar ayağa kalktı

Edinilen bilgiye göre bazı köylüler söz konusu kağıdı imzalamayı reddetti. Bunun üzerine Emşat mensupları köydeki bazı erkekleri alıkoydu. Kadınlar da köy meydanında toplanarak bu durumu protesto etti.

Emşat grubu, Malik el-Cesim liderliğindeki yaklaşık 300 silahlı adamdan oluşan bir kuvveti köye göndererek köylülere ateş açtı.

Güvenlik nedeniyle kimliğini açıklamak istemeyen Şiye kasabasından bir kaynak, olayı Rûdaw'a anlattı.

Kaynağın verdiği bilgiye göre Emşat grubu, dün öğleden sonra Şiye kasabası ve Qermitliq köyünden yaklaşık 200 silahlı kişiyi Kaxur köyüne gönderdi.

Emşat güçleri üzerinde otomatik ağır silahların bulunduğu askeri araçlarla köye girdi.

15 yaralı var

Sivil aktivist ve insan hakları savunucusu İbrahim Şexo da Rûdaw'a, Emşat militanlarının saldırısında 7 kişinin yaralandığını söyledi.

Ancak Rûdaw’ın Kaxur köyünden edindiği son bilgilere göre Emşat silahlı kuvvetlerinin saldırısında en az 15 kişi yaralandı.

Aynı kaynağa göre militanlar yaralıların hastanelere nakledilmesine izin vermedi. Yaralıların isimleri şöyle:

"Hasan Reşid, Sediqe Henan, Zemzem Sileman, Najah Pirke, Hemud Mixtar, Fayiq Mixtar, Fadi Mistefa, Mihemed Mistefa, Ferhed Seydê, Hemudeh Cabo, Mihemed İso, Cihan İso, Mistefa Henan, Cemil Henan ve Hesen Kurdi."

Aktivist ve insan hakları savunucusu Mistefa Şexo ise silahlı kişilerin köyün erkeklerini okulda topladığını, en az 2 erkeği alıkoyup yanlarında götürdüğünü söyledi.

Mistefa Şexo'nun verdiği bilgiye göre silahlı kişiler, İdris Heci Eli Ebo ve Hesen Reşid İso'yu alıkoydu.

Bazı medya kuruluşları Emşat saldırısında 2 kişinin hayatını kaybettiğini bildirirken Rûdaw'ın ulaştığı kaynaklar bu bilgiyi doğrulamadı.

Silahlı grupların iddiası yalanladı

Emşat ve Hamzat gruplarından oluşan ortak güç, Kaxur köyünde Kürt ve Arap iki aile arasında kavga çıktığını ve kavgaya müdahale ettiklerini iddia etmişti.

Ancak Rûdaw'ın ulaştığı tüm kaynaklar, bu iddianın kesinlikle asılsız olduğunu bilgisini paylaştı.

Bir ses kaydı ortaya çıktı

Öte yandan saldırıyla ilgili bir kopyası Rûdaw'a da ulaşan ses kaydı ortaya çıktı. Ses kaydında Kaxur köyü muhtarı Ahmed Qasim köylülerden belgeyi Kürtçe ve Arapça imzalamalarını istiyor.

Muhtar belgenin imzalanması için son tarihin Pazartesi (bugün) saat 10.00 olduğunu söylüyor.

Ses kaydına göre muhtar Qasim, “Gelmeyen ve imza atmayan kişiler için saat 10.00'da toplanacağız. Toplantı yeri köy meydanında Ahmed öğretmenin bahçesindeki maliye bürosudur. İmza atmayan herkesin gelip imza atmasını rica ediyoruz” diyor.

"Bu, Kaxurlu kadınların ikinci isyanı"

Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Leman Xelil, Rûdaw canlı yayınına katılarak konuyla ilgili şunları söyledi:

“Emşat ‘komutanları’ köyden 3 kişiyi aldı. Bu kişiler Hamude Mistefa Abidin, köy muhtarı Ahmed Qasim ve Hesen Reşid İmo'dur. Silahlı kişiler, köyde yerleşik bir aile ile yerleşimci bir ailenin kavga ettiğini ve daha sonra sorunun çözüldüğünü söylemelerini istedi. Ancak olayın aslı böyle değil. Sorun uzun zamandır devam eden bir sorun. Kaxur'daki kadınla ikinci kezdir isyan ediyor. Emşat grubu kadınlara saygı göstermiyor ve kadınlara müdahale ediyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli