Başbakan, Duwin Baraj projesinin temelini attı

11 saat önce
Etiketler Duwin Barajı Erbil Başbakan Mesrur Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani Erbil’de Duwin Barajı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "Yağmur suları ve su kaynaklarımızın korunması, iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli tedbirlerimiz arasında yer alıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı  Mesrur Barzani Erbil’de Duwin Barajı Projesinin temel atma törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan, "Bu alan su depolamak için çok uygun. Proje bölgenin tarihi eserlerini etkilemeyecek ve daha fazla su toplanmasını sağlayacak şekilde revize edildi” dedi.

Baraj projesi Pirmam ilçesi sınırında tarihi Duwin Kalesi yakınında inşa edilecek.

Başbakan, “Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklardan, Şeqlawa çevresindeki derelere akan tüm kanalizasyonun filtrelenmesi ve bu baraj suyuna herhangi bir kanalizasyonun akmaması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını talep ettim" ifadelerini kullandı.

Barajın inşasıyla birlikte tarım arazilerinin bir kısmı sular altında kalacak.

Toprakları baraj suyu altında kalacak çiftçilere tazminat ödeneceğini dile getiren Mesrur Barzani, "Arazileri sular altında kalan veya baraj mağduru olan çiftçilerimize tazminat ödeme kararı aldık" dedi.

Başbakan Mesrur Barzani,  ilgili taraflara başta tarihi Duwin Kalesi olmak üzere bölgedeki diğer bazı tarihi alanların zarar görmemesi için barajın arkeolojik esaslara göre restore edilmesi yönünde talimatı verildiğini sözlerine ekledi.

Sink Company tarafından 88 milyar dinar maliyetle inşa edilecek baraj, 100 milyon metreküp su kapasitesine sahip olacak.

Başbakan  "Bu barajın tamamlanması ve tarihi eserlerin restorasyonu ile bölge doğa ve arkeoloji açısından en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelecektir" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı hükümetin, yağmur suları ve su kaynaklarının korunmasının, iklim değişikliği ve kuraklığın sonuçlarıyla mücadelenin temel önlemlerinden bir tanesi olduğunu vurguladı.

Törende Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Begerd Talabani de bir konuşma yaparak, bu  yılın sonunda Kürdistan Bölgesi'ndeki toplam su depolama miktarının 10 milyar 122 milyon metreküpe ulaşacağını ve bunun önemli bir stratejik başarı olduğunu söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli