Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi: Çok sayıda terör eylemine karışan IŞİD emiri tutuklandı

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, çok sayıda terör eylemine katılan “Ebu Leyla” lakaplı IŞİD “emiri” Zedan Halife Ahmed Matar'ın tutuklandığını duyurdu. Konuya ilişkin paylaşılan videoda Matar’ın itiraflarına da yer verildi.

Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, istihbarat bilgilerine dayanarak 6 Eylül 2023'te düzenlenen özel bir operasyonda “terör örgütü IŞİD'in bir emirinin tutuklandığı” bildirildi.

Yakalanan kişinin “Ebu Leyla” lakaplı Zeydan Halife Ahmed Matar olduğu kaydedilen açıklamada, söz konusu IŞİD’linin örgütün “Dicle vilayeti emiri” olduğu ifade edildi.

Şahsın 2014 yılında Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Şergat ilçesinde örgüte katıldığı belirtilen açıklamada, sonraki yıllarda Mahmur, Qerac ve Qaraçox Dağı’nda Peşmergeye karşı çatışmalara katıldığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada IŞİD’linin itiraflarına da yer verildi.

1995 Şergat doğumlu IŞİD’li, Qerac’taki çatışmalarda yaralandığını, sonraki süreçte Qaraçox Dağı’nda saklandığını, burada bulunduğu dönemde de Peşmergeye saldırdıklarını, fidye için insan kaçırdıklarını, öz damadının ölümü için talimat verdiğini anlattı.

Peşmergenin 2023 yılında Qaraçox Dağı’nda operasyonlarını yoğunlaştırdığını ve bu yüzden saklanamadıklarını söyleyen IŞİD’li Matar, bu süreçte bölgede balık tutmaya gelen iki kişiyi alıkoyduklarını ve birini infaz ettiklerini itiraf etti.