Göbeklitepe benzeri yapılara rastlandı

16-09-2019
Rûdaw
Etiketler Urfa Göbeklitepe Karahantepe Girê Kêçlê
A+ A-
Haber Merkezi - Urfa'da, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen eserlere kentte kazı yapılan Karahantepe’de (Girê Keçlê) rastlandığı bildirildi.

Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde 2014'te keşfedilen, ilçeye 55 kilometre mesafedeki Karahantepe’de yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor.

Kazı çalışmalarına bilimsel danışmanlık yapan Prof. Dr. Bahattin Çelik de Urfa'nın çok önemli bir tarih kültür kenti olduğunu söyledi.

Karahantepe’nin kent merkezine 55 kilometre mesafede bulunduğunu anlatan Çelik, “Harbetsuvan tepesinde yaklaşık 6 dönümlük bir alan içerisinde yaklaşık 2 yıldır kazı yapıyoruz. Eyyübiye Belediye Başkanlığının destekleriyle burada kazı çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu Harbetsuvan Tepesi'nde aynen Göbeklitepe'de olduğu gibi tapınak alanları tespit ettik. Göbeklitepe'nin son evresine ait bulgular tespit ettik. Harbetsuvan Tepesi de aynen Göbeklitepe gibi çok önemli bir yer olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Dünyanın en eski yaşam yeri olarak kabul edilen Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen, ilk tespitlere göre neolitik döneme ait 11 bin 500 yıl öncesine ait “T” şeklinde 250’nin üzerinde dikilitaşın bulunduğu Girê Kêçlê’de ilk kazı çalışmalarına başlandı. Urfa Kültür envanterinin tespit edilmesi için başlatılan çalışmalar esnasında, Urfa merkeze 46 kilometre uzaklıkta bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisindeki Kargalı (Zaxzux) mahallesine bağlı Keçili (Kêçlê) mezrası yakınlarında araştırmacılar tarafından 1997 yılında yapılan yüzey taramasında Karahantepe’deki yapılara rastlandı.  
 
Karahantepe’de yüzey taramasında tespit edilen “T” biçimli dikilitaşlar, Atatürk Barajı’nın yapımıyla sular altında kalan Nevali Çori’de başlayan Göbeklitepe de devam eden yaşam ve inanç biçiminin Harbetsuvan’da da varlığına işaret ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli