Rojavalı kadınların sınır ticareti

16-09-2015
Rûdaw
Etiketler Rojava Kürdistan YPG
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Rojavalı (Suriye Kürdistanı) kadınlar, Kürdistan Bölgesi’nde sattıkları ürünlerle geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

 

 

Rojavalı kadınlar, Derik ilçesine bağlı Besta Suse köyünden haftanın 3 gün sınırından Kürdistan Bölgesi’ne geçerek yumurta, kaymak, tereyağı, peynir gibi  ürünleri satıyor.

 

Kadınlar akşam vakti araçlarla sınıra ulaşıyor. Sınırdan ise, Kürdistan Bölgesi’ne kaçak geçiş yapıyor.

 

Gümrük parası alınıyor

 

Rûdaw’a konuşan Rojavalı bir kadın, sınırda Halk Savunma Birlikleri (YPG) Asayişi’nin kendilerini görmesi durumunda vergi aldığını söyledi.

 

20 kilo kaymak getirdiklerinde asayişin kendilerinden kilo başına yaklaşık 4 dolar vergi aldığını söyleyen kadınlar, “Sınırı geçerken çoğu zaman Kürdistan Bölgesi Asayiş Güçleri tarafından farkediliyoruz. Bizim ticaret için geldiğimizi gördüklerinde çoğunlukla karışmıyorlar” diyor.

 

Rojavalılar, ürünlerini daha çok Duhok’un Sihela köyü ile Musul’un bağlı Zumar ilçesinde sattıklarını söylüyor. Akşama kadar satılamayan ürünler ise çok ucuz bir fiyata dükkan sahiplerine satılıyor.

 

Kaymağın kilosu 9 dolardan satılırken, peynir 4, tereyağı ise 10 dolardan satışa sunuluyor.

 

55 yaşındaki Rojavalı D.O, 3’ü erkek 2’si kız, 5 çocuğu olduğunu söyledi. Geçimini bu şekilde dağlayan D.O, 2 oğlunun PYD’nin zorunlu askerlik uygulamasından dolayı önce Kürdistan Bölgesi’ne yerleştiğini daha sonra ise Avrupa’ya göç ettiğini belirtti.

 

 

Rûdaw’a konuşan D.O, “Maddi durumumuz kötü olduğundan 2 kızımı okutamadım. 18 yaşındaki diğer oğlum ise, zorunlu askerlikten dolayı korkudan dışarıya çıkamıyor. Ben de mecburen bu işi yapıyorum” dedi.  


D.O, köylerine şimdiye kadar Barzani Yardım Vakfı tarafından 3 defa gıda ve giyecek yardımı yapıldığını  ancak yapılan yardımların bazı kişilerce adil dağıtılmadığını dile getirdi.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli