GÜRCİSTAN - Kafkasya Kürtleri Konferansı 'ulusal perspektif' şiarıyla başladı

Tiflis (Rûdaw) - Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Kafkasya Kürtleri Konferansı  “Ulusal Perspektif" şiarıyla düzenleniyor.

Kafkasya Kürtleri Konferansı iki gün sürecek.

Konferansa çeşitli ülkelerden katılan dernek, bilim kuruluşları temsilcileri ve 100'den fazla akademisyen, milletvekili, aktivist ve tanınmış Kürt şahsiyeti Kafkasya Kürtlerinin ana sorunlarını masaya yatıracak.

"16 ülkeden katılım oldu"

Rûdaw’a konferans hakkında bilgi veren Gürcistan Kürtleri Derneği Başkanı Zaza Kalaşova şunları söyledi:

 “Bugünkü konferans 5 dernek tarafından ortak organize edildi. 100'den fazla delege konferansa katılıyor. Avrupa, Orta Asya, Güney ve Kuzey Kürdistan’da dahil genel olarak 16 ülkeden katılım oldu. Dil, kadın hakları, aslımıza  nasıl geri döneceğimiz konularında kısacası bizim için hangi meseleler aktüel ise, Kafkasya’daki milletimiz için önemli olan meseleler üzerinde duracağız. Bu, şekilde düzenlenen ilk konferans. Aynı zamanda tarihi ve büyük bir adım. Her yıl bu tür konferanslar düzenleyebileceğimize inanıyorum.”

"Kafkasya Kürtlerinin meselesi sadece asimilasyon değil, toprak meselesidir"

Koordinasyon Akademisi  Meclis Başkanı Fayza Yunis ise, “Biz KorrdinasyonMeclisi, Avrupa Kürtleri Konfederasyonu’na bağlı olarak  konferansa katılıyoruz ve aynı zamanda bu konferansın organizasyonunda yer alıyoruz. Avrupa Kürtleri Konfederasyonu olarak diasporadaki tüm Kürtlerin sorunlarına karşı sorumluluk duyuyoruz. Elbette Kafkasya Kürtleri de diasporanın bir parçasıdır. Bizim için Kafkasya Kürtlerinin meselesi sadece entegrasyon, asimilasyon veya dil sorunu değil, Kürt milletinin meselesi, toprak meselesi, hak meselesi, hukuk meselesidir.”

Gürcistan Parlamentosu Kürt milletvekili İsko Dasini de söz konusu konferansı önemli bir ilk adım olarak nitelendirdi.

Ünlü sosyolog İsmail Beşikçi ise konuşmasında Kürt diasporası ve Kürt milletinin sorunlarını genel olarak devletinin olmamasına bağladı.

Birçok panelist asimilasyon sorunlarının sadece Kafkasya Kürtleriyle sınırlı olmadığını vurguladı.

"Kafkasya Kürtlerinin sorunları hakkında konuşuyoruz"

Kazakistan’dan konferansa katılan ve moderatörlük yapan Kürt bankacı Narin Nadirova şunları söyledi:

“Asimilasyon, kültürel sorunlar gibi meseleler konferansın ilk bölümünde ele alındı. İlerleyen oturumlarda 2-3 farklı konu daha olacak. Biz genel olarak Kafkasya Kürtlerinin sorunlarını ve bu sorunların çözümü için neler yapabileceğimizi tartışıyoruz.”

Kafkasya Kürtleri' konferansı iki gün sürecek.

Sonraki oturumlarda, sorunların çözüm yolları ve ulusal perspektifler üzerinde durulacak.