Romanowski: ABD Ezidilere yarım milyar dolar yardım sağladı

Erbil (Rûdaw) - ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, ülkesinin Ezidilere destek sağlamak amacıyla yarım milyar dolardan fazla yardımda bulunduğunu açıkladı.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski sosyal medya ağı X platformunda yaptığı bir paylaşımda, "2018'den bu yana ABD, Ezidiler ve diğer IŞİD'den kurtulanları desteklemek için 500 milyon dolardan fazla yardımda bulundu. Bu, Irak'taki dini ve etnik çeşitliliği güçlendirmek ve bu toplulukların iyileşmesine ve yeniden inşa edilmesine yardımcı olmak amacıyla yapıldı" dedi.

ABD daha önce IŞİD’den kurtarılan Ezidi Kürtlerin adalet arayışında desteklemeye, yaşamlarını ve yurtlarını yeniden inşa etmeye kararlı olduğunu duyurmuştu.

Amerikan desteği, hayati altyapının rehabilitasyonu, psikolojik ve sosyal hizmetlerin sağlanması, sivil belgelerin kaydedilmesi, koruma ve beceri geliştirme ile iş fırsatlarının yaratılması gibi alanlarda finansman şeklinde geldi. Bu destekler, IŞİD'den kurtarılan bölgelerin istikrarını sağlamak ve yeniden inşasına yardımcı olmak için sağlandı.

3 Ağustos 2014’deŞengal’de yüz binlerce Ezi’nin katledilmesi, göç ve kaçırılmasına neden olan IŞİD saldırılarının üzerinden 10 yıl geçti.

IŞİD’in 3 Ağustos 2014 tarihindeki ilk saldırısında, yaklaşık 1.300 Ezidi hayatını kaybetti, yüzlerce çocuk yetim kaldı ve onlarca kadın dul kaldı.

Örgüt, 6.400’den fazla kişiyi kaçırdı ve her kim emirlere uymadıysa soykırım uygulayarak öldürdü.