Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Yakut: Zêt Sınır Kapısı araçlara açılacak

Erbil (Rûdaw) - Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, “Derecik'te Zêt Sınır Kapısı’nda şu an sadece yolcu geçişi var. Onunla ilgili gerekli değerlendirmeler, çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki dönemde İnşallah gerekli altyapı çalışmalarının, tesislerin kurulumu ile beraber araçlara ve ticari işlemlere de açılacağını ümit ediyoruz. Bununla ilgili Bölgesel Yönetim’le temas halindeyiz. Değerlendirmelerimiz, çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu tarafından "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" kapsamında darbe girişimi sırasında hayatlarını kaybeden Türkiye vatandaşları için dün anma etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe Kürdistan Bölgesi'nden çok sayıda yetkili katıldı.

Etkinlik sonrası Rûdaw'a konuşan Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğratıldığını ve Türkiye’de artık darbe riski görmediğini söyledi.

Başkonsolos Yakut, “Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde, tarihin en büyük terör saldırısı gerçekleşti. Başarısız bir darbe girişimi yapıldı. Ordunun içerisinde emir komuta bakımından orduya bağlı olmayan FETÖ unsurları, terör örgütü unsurları kendi milleti üzerine helikopterlerle, uçaklarla, silahlarla, tanklarla saldırdılar. Bu yapı tabii uzun süredir bunun hazırlığını yapıyordu. Devlet içinde farklı kurumlarda kadrolaşmıştı. Bunun hazırlıkları yapılıyordu ama 15 Temmuz, bu darbe girişimi halkın iradesiyle başarısız bırakılınca, akim kalınca Türkiye'nin daha önce de başlatmış olduğu FETÖ ile mücadele çabaları çerçevesinde bu örgütün Türkiye'de varlığı tamamen sona erdirildi. Devlet kurumlarından, kamu kurumlarından ihraçlar gerçekleşti. Dolayısıyla bugün FETÖ kaynaklı Türkiye'de bir darbe riski ben görmüyorum, bu ortadan kaldırılmıştır. Örgüt yurt dışında, Türkiye dışında faaliyetlerine ağırlık verdi. Türkiye dışında aktif bir şekilde faaliyetleri var. Eğitim kisvesi altında örgüt mensupları maalesef yetiştirilmeye devam ediyor. Bütün ülkeleri buradan uyarıyoruz. Yani FETÖ faaliyet gösterdiği bütün ülkeler için ciddi bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Ama yakın vadede ama orta ve uzun vadede, bunu bilemem. Dolayısıyla bu tehdide karşı Türkiye'nin yaptığı gibi Türkiye'nin dostlarının, uluslararası camianın üyelerinin bu tehdide karşı her zaman müteyakkız olması gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

20 milyar dolar üzerinde bir ticaret hacmi gerçekleşti

Türkiye ile Irak arasında geçen yıl ticari alanda tarihi bir rekor kırıldığını, 20 milyar dolar üzerinde bir ticaret hacmi gerçekleştini ifade eden Başkonsolos Yakut, ancak bunun ne kadarının Kürdistan Bölgesi’ne gittiğine dair ellerinde kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte tahminlerine göre yüzde 30-40 oranında bir ticaretin Kürdistan Bölgesi ile gerçekleştiğini söyledi.

Yeni açılan Zêt Sınır Kapısı’nda alt yapı çalışmalarının devam ettiğini belirten Yakut, “Bu sene de inşallah ticaret verileri iyi gelecektir. Tabii gerek Habur/İbrahim Halil gerekse Serzêrê/Üzümlü, Derecik/Zêt kapılarından iki halk arasında etkileşim devam ediyor. Ama tabii bizim ana arter Habur, İbrahim Halil Sınır Kapısı’dır. En büyük ticari işlemler oradan gerçekleşmektedir. Serzêrê’de yolcu geçişi ve hafif ticari araçların geçişi sağlanıyor. Derecik'te Zêt Sınır Kapısı’nda şu an sadece yolcu geçişi var. Onunla ilgili gerekli değerlendirmeler, çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki dönemde İnşallah gerekli altyapı çalışmalarının, tesislerin kurulumu ile beraber araçlara ve ticari işlemlere de açılacağını ümit ediyoruz. Bununla ilgili Bölgesel Yönetim’le temas halindeyiz. Değerlendirmelerimiz, çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.