Kürdistan Erkekler Birliği: 2023'te erkeklere yönelik şiddet vakaları arttı

16-07-2023
Etiketler Kürdistan Bölgesi Irak Bütçe Yasası Kürdistan Erkekler Birliği Erkek Şiddet Kadına Şiddet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Erkekler Birliği, 2023'ün ilk yarısında erkeğe yönelik şiddetin geçen yıl aynı döneme ayına oranla arttığını söyledi. Şiddet olaylarında yaşanan artışın, sosyal sorunlar, silah kullanımı, sosyal medya kullanımı gibi toplumsal konularla bağlantılı olduğu belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Erkekler Birliği Başkanı Burhan Ali,  2023 yılının ilk altı ayında erkeklere yönelik 336 şiddet vakası kaydettiklerini, bu oranın geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına oranla arttığını söyledi.

Burhan Ali, "Bu yılın ilk altı ayında 39 erkek kendini öldürdü, 5 erkek ise aile içi şiddet nedeniyle veya başka kimseler tarafından öldürüldü” dedi.

Geçtiğimiz yılın ilk altı ayında ise 321 şiddet olayının tespit edildiğini belirten Ali, 2022’nin ilk altı ayında 29 erkeğin intihar ettiğini ve 3 erkeğin ise öldürüldüğünü söyledi.

Ali şiddet olaylarındaki artışa ilişkin şunları söyledi:

"Erkeklere yönelik şiddetin artmasında sosyal medya önemli bir etken. Silah kullanımının yaygınlaşması ve kadınların yakınlarının erkeklere karşı sıklıkla silah kullanmasının şiddet olaylarının artışının bir diğer nedeni. Toplumun gelenekleri de, değer yargıları da çok değişti. İnsanlar artık bir aile ve çocuklarının olup olmadığına bakılmaksızın kendi başına kararlarını veriyor.”

Ali, maddi imkansızlıklar, yoksullaşmanın aile içi şiddeti körüklediğini belirterek, ailenin gün geçtikçe zayıfladığına dikkat çekti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli