Neçirvan Barzani’den Sabai Mendailere yeni yıl mesajı

16-07-2022
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Sabai Mendai
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki dini azınlıklardan Sabia Mendailer’in yeni yılını kutladı.

Güney Kürdistan'da Kerkük başta olmak üzere, Irak’ta Bağdat, Meysan, Nasiriye, Basra ve Divaniye gibi kentlerde yaşayan Sabia Mendailer, Sabii ay takvimine göre bu yıl Temmuz ayında yeni yılı kutluyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Sabai Yeni Yılı vesilesi ile sosyal medya hesabı üzerinden bir kutlama mesajı paylaştı.

“Sabai Mendai kardeşlerimizin yeni yılı ve bayramını en iyi dileklerimle kutluyor, herkese hayır, bereket getirmesini, kardeşlik, sevgi ve barış duygularını güçlendirmesini temenni ediyorum” diyen Barzani, bu bayramın ülkede tüm bileşenler arasındaki hoşgörü ve bir arada yaşama ilkelerinin pekişmesine vesile olmasını diledi.

Sabai Mendailer

Irak’ta yerel ağızda "Subba" şeklinde isimlendirilen Sabai Mendailer, Filistin ve İran’ın Ahvaz bölgesinde de yaşıyor

İlk tek tanrılı dine sahip olduklarına inanan Sabailer, Hazreti Yahya'yı son peygamberleri olarak kabul ediyor. Ancak  Hazreti Adem, oğlu Şit ve Sam’ı da peygamber olarak kabul ederler.

Sabia Mendailerin inandığı kitap ise Aramice yazılan Kenza Rebba’dır. Sabailer için nehir kutsaldır.

Genellikle nehir kenarlarında yaşayan bu grup, dini ritüellerini Dicle ve Fırat Nehri'nde gerçekleştiriyor. Sabia Mendailer, bu nedenle kendilerini "iki nehrin (Mezopotamya’nın) kadim halkı" diye de nitelendiriyor.

Sabia Mendailer, davet edildikleri mekanlara veya piknik için gittikleri yerlere temiz ve kutsal saydıkları nehir suyunu yanlarında götürür ve kendi pişirdikleri yiyecekleri tüketirler. Bir Sabia Mendai ait olduğu topluluk dışında başka bir dini yapıya mensup biriyle evlenemez.

Sabia Mendailer, Irak 2005 Anayasası uyarınca "azınlık" statüsünde bulunuyor.

Irak Sabai Mendai İşleri Konseyi verilerine göre, 2003 yılına kadar sayıları 100 bine yakın olan bu azınlık, mezhep çatışmaları ve silahlı gruplardan gelen tehditler nedeniyle giderek azaldı. Şu an sayılarının 15 binin altında olduğuna inalılıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli