Mahabad ve Urmiye’de güç gösterisi

Erbil (Rûdaw) – İran ordusuna bağlı milis teşkilatı Besic, Doğu Kürdistan’ın Mahabad ve Uramiye kentlerinde askeri tören düzenledi.

 

Yarı askeri güç olan Besic örgütü yetkilileri, bölge ve dünyadaki gelişmelerin, bu güce olan ihtiyacı artırdığını savunuyor.

 

Mahabad’da görevli Serheng Vecdi isimli yetkili, “Bu askeri törenimiz; dağda, hassas ve önemli bölgeleri yaptığımız savunmanın provası mahiyetindedir. Ayrıca düşmanın her türlü başkaldırısına karşı yapacağımız savunmanın provasıdır” dedi.

 

İki gün önce Besic örgütünün başındaki isim Xulam Hüseyin Garib Pur, savunma alanında Besic’i güçlendirmek istediklerini söylemişti. Örgütün, bu yıl eğitime ağırlık vereceği belirtiliyor.

 

Resmi rakamlara göre Besic’in toplam üye sayısı 25 milyon. Doğu Kürdistan’da da bu örgütün üye sayısı azımsanacak boyutta değil. Besic’in Sine’de 471 bin, nüfusu 600 bin olan İlam’da 270 bin ve Kırmaşan’da 500 bin üyesi bulunuyor. Urmiye ve Luristan’da ise memurların yüzde 70’inin Besic üyesi olduğu ifade ediliyor. Bu da her 3 kişiden 2’inin örgüt üyesi olduğu anlamına geliyor.

 

Birçok kişi bu rakamların gerçeği yanıstmadığını, önemli bir kısmının, isteği dışında üye yapıldığını ifade ediyor.

 

Orduya bağlı olan milis gücünün; öğrenci, işçi, köy, mahalle, memur ve diğer birçok kategoride yapılanması bulunuyor. Yasal olarak Besic; Normal, Aktif ve Özel olmak üzere 3 kategoriye ayrılıyor.

 

Besic, bazı konularda Pasdaran Ordusu’yla anlaşmazlık içinde. Ancak şimdilerde, bu gücün askeri alanda genişletilmesi hedefleniyor. Hükümet, Besic’e asayişte ve karşıt güçlere karşı savunmada görev vermeye hazırlanıyor.