Haydar Şeşo: Sinune halkı YBŞ'ye bölgeyi terk etmesi için süre verdi

Erbil (Rûdaw) –  Ezidihan Savunma Güçleri Komutanı Haydar  Şeşo, dün Şengal'in Sinune nahiyesindeki “Halk Meclisi” binasında YBŞ  yöneticilerinin toplantısı olduğunu, SİHA'ların bu toplantıyı hedef aldığını,  bombardımanda ölü ve yaralıların olduğunu söyledi. Şeşo, bombardımana tepki gösteren Sinune halkının PKK’ye bağlı YBŞ güçlerine Pazartesine kadar bölgeden çıkması için süre verdiğini belirtti.

Dün Şengal’in Sinune kasabasında, Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nin olduğu bina SİHA’lar tarafından iki kez bombalandı. Bombardıman esnasında binanın yanındaki dükkanda bulunan bir çocuğun yaşamını yitirdiği, 10 kişi de yaralandığı bildirildi.

Hayatını kaybeden 11-12 yaşlarındaki çocuğun babası Nasır Xızre, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda oğlunun kendilerine ait kırtasiye dükkanında çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı.

"Hedef alınan binada toplantı vardı"

Rudaw TV'de da yayınlanan “Rûdawî Emro” programına konuk olan Ezidihan Savunma Güçleri Komutanı Haydar  Şeşo, “Sinune merkezde PKK’ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBİ) ve Ezidhan Asayiş noktaları iki kez bombalandı. Maalesef bombalanan bölgenin çevresinde iş yerleri ve pazar yeri bulunuyordu. Bombardımanda 11 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi” dedi.

"Bombalanan binada YBŞ güçleri toplantı halindeydi" diyen Haydar Şeşo, “Türkiye bu toplantıyı hedef almış. Toplantıdaki bazı kişiler Şengal'li olmadığı için, kimlikleri açığa çıkmasın diye, ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi vermek istemiyorlar. Toplantıya katılanların bazılarının bölgeden ve YBŞ güçlerinden olmadığını biliyoruz. Ancak nereden geldikleri ve ne oldukları konusunda bir bilgim yok. Rojava’dan mı Kandil’den mi geldiler, bilmiyorum. Ancak bölge halkından olmadıkları kesindir. Bu tür büyük toplantılar için üst düzey birilerinin gelmiş olması muhtemeldir” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait SİHA’lar tarafından düzenlenen bombardımanda “çok sayıda ölü ve yaralı” olduğunu belirten Şeşo, “Ancak PKK sadece bir çocuğun öldürüldüğünü söylüyor. Görgü tanıkları en az 4 kişinin cenazesini bizzat gördüklerini belirtiyorlar. Biri ağır 4 yaralının da Musul’daki hastanelere gönderildiğinden bahsediliyor. Yaralılardan biri orada hayatını kaybetmiş” şeklinde konuştu.

Şeşo, Sinune ve Şengal halkının bir aydan daha uzun bir süredir “Türk savaş uçaklarının saldırılarına neden oldukları” ve “sivillerin ölümlerine sebebiyet” verdikleri için PKK’ye bağlı güçlerin bölgeden çıkmasını talep ettiğini sözlerine ekledi.

"Sinune halkı YBŞ kurumlarını bastı"

Haydar Şeşo, bombardımandan sonra Sinune halkının YBŞ ve ve PKK'ye bağlı bazı kurumları basarak önümüzdeki Pazartesi gününe kadar bölgeyi terk etmeleri için süre verdiğini, aksi takdirde gösterilerini sürdürecekleri yönünde uyarı yaptıklarını söyledi.

Ezidihan Savunma Güçleri Komutanı, binada toplantı olduğu hakkında Türkiye’ye nasıl bilgi sağlanmış olabileceğine ilişkin ise, “Şengal halkının bu tür toplantı ve yeri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olması mümkün değil. Rojava’da da birçok toplantı ve noktaları vuruluyor.  PKK içerisinden bu bilgiler Türkiye’ye gidiyor” diye konuştu.