AĞRI – Köylerinde altın madeni bulunan köylüler durumdan şikayetçi

16-06-2021
Abdulselam Akıncı
Ağrı Diyadin Mollakara köyü
Ağrı Diyadin Mollakara köyü
Etiketler Mollakara Köyü Ağrı Diyadin Altın Madeni
A+ A-

Ağrı (Rûdaw) – Ağrı’nın Diyadin (Giyadin) ilçesine bağlı Mollakara (Melleqere) köyünde piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildi. Madenin çıkarılması ilk temel atıldı ancak köy sakinleri sevinmek yerine durumdan şikayetçi olduklarını söylüyor.

Geçtiğimiz gün Ağrı’ya gelen Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mollakara köyünde piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı.

Altın çıkarmak için kurulan tesis, Mollakara köyü sakinlerinin yıllardır koyunlarını otlattığı bölge. Bir zamanlar koyun ve kuzu seslerinin duyulduğu bölgede şimdi ise dozer, iş makinaları ve sondaj cihazlarının gürültüsü duyuluyor.

Rûdaw’a konuşan Mollakara köyü muhtar yardımcısı Derviş Daştan, “Biz bu altın bulunan bölgeye eskiden beri Jehr (zehir) diyoruz. Köyümüzün merası burasıydı, şimdi ise devlet kamulaştırmış. Artıkl koyun ve keçilerimiz orada otlayamayacak. Devletin bize bir çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Köydeki işleme tesisinin de olacağı madende ilk altın dökümünün 2022 yılının son çeyreğinde yapılması hedefleniyor. 500 kişinin doğrudan istihdam edileceği işletmede, dolaylı istihdamın 2 bin 300 kişiye ulaşması bekleniyor.

Fakat köy halkı, maden ve tesisteki istihdam payından kendilerine ne düşeceğini bilemiyor.

Mollakaralı Yakup Daştan, “Birileri öncülük yapmalı, valiye, kaymakama gitmeli, sesimizi Cumhurbaşkanı’na ulaştırmalı. Çünkü bu köyde insanlar hayvancılıkla uğraşıyor, madenler çalışırsa hayvancılık elimizden gider. Korkuyorlar mı, bunu neden söylemiyorlar bilmiyorum” diye konuştu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak yer aldığı Koza Altın’ın, Mollakara köyünde altın madeni tesisi için toplam 160 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Mehmet Ziya Çiftçi de aynı görüşte. Çiftçi, “Hayvancılık yapıyorduk ama maalesef o da elimizden gidiyor. Çünkü meramız, arazimiz elden gidiyor, toprak bozuluyor” dedi.

Sıddık Doğan da, “Ya bize başka bir yerde köy kursunlar hepimiz buradan gidelim, ya da onlar buradan gitsin” diye tepki gösterdi.

Köy sakinlerinden İfet Kaymak ise, “Kendi hakkımızı, çocuklarımızın ve hayvanlarımızın hakkını Allah’a havale etmişiz. Allah’tan dileğimiz hakkımızı yerde bırakmaması” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hesaplamalara göre ilk etapta 6 yıllık ömrü olan bu madende bir yandan da arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, rezerv olarak daha büyük bir potansiyelin söz konusu olduğunu, bulunacak yeni rezervlerle işletme ömrünün 15-20 yıla ulaşmasını beklediklerini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli