ABD’den Kürdistan Bölgesi’nde enerji sektörüne destek sözü

16-05-2024
Foto: Kürdistan Bölgesi Hükümeti
Foto: Kürdistan Bölgesi Hükümeti
Etiketler Geoffrey Pyatt ABD Irak Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani ile ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Pyatt, Kürdistan'dan petrol ihracatının yeniden başlatılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani bugün başkent Erbil’de ABD Enerjiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Geoffrey Pyatt’ı kabul etti.

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski’nin de hazır bulunduğu kabulde, enerji sektörünün geliştirilmesi, temiz ve yenilenebilir enerji kullanım fırsatları, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki elektrik durumunun iyileştirilmesine yönelik plan ve projeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede ikili Kürdistan'dan petrol ihracatının yeniden başlatılmasının önemine vurgu yaparak ihracatın askıya alınmasının Irak'ın geneli için önemli ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti.

Kabulün ardından Barzani ve Pyatt, Pirdawud'daki Mass Global enerji santralini ve Erbil'de Kar Grubu'nun işlettiği Hurmal enerji rafinerisini ziyaret etti.

Burada ortak bir basın toplantısı düzenleyen Barzani ve Pyatt, özellikle temiz enerji çözümlerinin benimsenmesi, çevrenin korunması ve hava kirliliğinin sınırlandırılması yoluyla Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde enerji sektörünün geliştirilmesinin önemine dikkati çekti.

Başbakan Mesrur Barzani, ABD'ye Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde enerji sektörünün geliştirilmesine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Barzani, enerji sektörlerde daha iyi adımlar atılması ve ilerleme kaydedilmesi için ABD’nin kendilerine destek vereceğini duymaktan memnun olduklarını söyledi.

Bakan Yardımcısı Pyatt da ülkesinin federal Irak çerçevesinde güçlü ve müreffeh bir Kürdistan Bölgesi'ne verdiği desteği yineledi.

Bölgede enerji sektörünün gelişmiş ve uluslararası standartlarda olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Pyatt, buradaki tesislerin kendisine ABD'nin birçok petrol üreten bölgesini hatırlattığını belirterek, bu bölgeyi de küçük bir Oklahoma'ya benzetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli