DİERG: Kürd çocuklarının Dil Bayramı kutlu olsun

16-05-2020
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi Anadil Kürt Dil Bayramı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİEGR), Kürd dil bayramını kutlayarak, “Anadili bir çocuğun annesi ile duygusal bağ kurması ve kendini güvende hissetmesi için önemlidir” açıklamasında bulundu.

DİEGR’den yapılan yazılı açıklamada, Kürd dilinün gün geçtikçe gelişip güçlendiğine vurgu yapılarak, “Evlerin içinde çocuklarımızın en az iki dilli yetişmesi desteklenmelidir. Anadili bir çocuğun annesi ile duygusal bağ kurması ve kendini güvende hissetmesi için önemlidir” denildi.

Zihnimizi güçlendirelim, dillerimizi güçlendirerek!

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’deki Kürdçe (Kurmanci ve Kırmancki) konuşucuları Türkçeyi de bilişsel dil düzeneklerinde harmanlayarak iletişim güçlerini hala çok daha iyi seviyelere çıkarmaktadır. Bu sadece iletişim boyutunda değil, farklı bilişsel eylemlerde de konuşucuların yetkinliklerini artırmaktadır. Yani zihnimizdeki dil sayısı başarı ve mutluluğun keşfinde yeni ve farklı yolların oluşumuyla eşdeğerdir.

Çokdilli ebeveynlerin çokdilli çocukları olmalı!

Kürdler çokdilliliğe maruz kalmışlardır. Kürdlerin çokdilliliği Kürdlere yaşadığı baskıyı anımsatırken; günümüzde modern toplumlarında çocukların birden fazla dili erken çocukluk döneminde öğrenmesi teşvik edilmektedir. İlk dil olarak anadili Kürdçenin öğretilmesinin akademik başarıyı olumsuz etkileyeceği ise sadece asılsız değil, tamamen yanlış bir görüştür. Gelişmiş ülkelerde özel çabalarla sağlanan çokdillilik, Kürdler için hayatın akışı içinde gelişmektedir ve bu mutlaka sürdürülmelidir.

İkidillilik çocukların beyin yapısını farklılaştırmakta, akademik ve sosyal alanda başarıyı artırmaktadır. Özellikle doğumundan itibaren çokdilli yetişen çocukların bilişsel, sosyal gelişimi olumlu etkilenmektedir. İkidillilik bilgiyi işlemede, kullanmada esneklik, transferde hız sağlar.

Anne ve baba farklı anadiline sahipse, her birinin çocuklarıyla kendi anadilinde iletişim kurması gerekmektedir. Anne ve baba sadece Türkçe konuşabiliyorsa çocuklarına ilk önce Türdçe ve Kritik Dönem Hipotezi uyarınca da 2 yaşından sonra Kürdçe öğretmeye başlanabilir. Günümüz koşullarında bir Kürd çocuğun hangi dilde yetkin olduğu önemli değildir. Çokdilli yetişen bir çocuk ileriki yaşantısında bir diğerini yetkinleştirebilir.

Anadili temelli anadilinde kreş

Pedagojik bakış açısı çokdilliliği şart koşmaktadır. Özel kreşlerde ve anaokullarında Türkçenin yanı sıra Kürd dilinin kullanımını talep etmek ebeveynlerin inisiyatifindedir. Vergi veren vatandaşlar olan ebeveynler eğer resmen talep ederse yerel yönetimlerin “Kürdçe temelli Türkçe kreşler” açmasının önünde hiçbir engel yoktur.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli