ABD Savunma Bakanı eski Yardımcısı: ABD’nin askeri varlığı Irak'ta kalmalı
Erbil (Rûdaw) - Erbil'deki son füze saldırısı da dahil olmak üzere çeşitli konulardaki görüş ve düşüncelerini Rûdaw ile paylaşan ABD Savunma Bakanı eski Yardımcısı Michael Mulroy’e göre, ABD Irak'ta mevcut rotasını koruyarak kalmalı.
Ekim 2017'de Ortadoğu'dan Sorumlu Bakan Yardımcı olarak atanan Michael Mulroy, Aralık 2019'a kadar Sekreter James N. Mattis ve Sekreter Mark T. Esper'in altında görev yaptı ve Ortadoğu'daki savunma politikası için ABD Savunma Bakanlığı'nı temsil etme sorumluluğunu üstlendi.
Mulroy, Washington’dan Rûdaw yayınına bağlandı ve Diyar Kurda’nın sorularını cevapladı.
ABD’nın Irak politikasını değerlendiren Mulroy, "Irak'taki ABD politikası ve stratejisinde büyük değişim yaşandı. ABD askeri güçleri artık orada yalnızca danışman rolünde bulunuyor. Artık Iraklı ortaklarımızın yanında doğrudan savaşma gibi bir rolümüz yok. Ancak hala oradayız ve umarım orada daha az görevler üslenerek kalırız; orduya, Peşmerge'ye ve istihbarat servislerine tavsiyelerde bulunuruz” diye konuştu.
ABD'nin bölgedeki mevcut savunma stratejisi hakkında sorulan soruyu cevaplayan Mulroy, ABD'nin hem Irak hükümeti hem de Kürdistan Bölgesi ve her iki bölgedeki ordularla doğrudan ilişkisini sürdürmesi gerektiğine inandığını söyledi.
Eski yetkili, “IŞİD'in kalıcı yenilgisine devam etmek aynı derecede önemli ve bu da gerçekten ABD'nin rotasını sürdürmesini ve bu rotada kalmasını ve tüm askeri gücünü geri çekmemesini gerektirir" dedi.
Erbil'de geçen ay gerçekleştirilen füzeli saldırılara da değinen Mulroy, ABD'nin İran’la nükleer anlaşmaya yeniden dönmek için müzakerelerde bulunduğunu hatırlatarak, İran’ın bazen bunun gibi vekaleten yapılan saldırıları veya doğrudan yapılan saldırıları müzakerelerde bir tür avantaj elde etmek için kullandığını ve niyetlerinin muhtemelen bu olduğunu söyledi.
Başkent Erbil, 13 Mart'ta İran'dan gelen on iki balistik füze tarafından vurulmuştu.
“İran'ın neden bir misilleme yeri olarak Erbil'i seçtiği” sorusuna da Mulroy, “ABD ordusu ve istihbarat servisleri ile Kürdistan Bölgesi arasında bir yakınlık olduğu yönünde spekülasyon yapıldı. İran'ın potansiyel olarak saldırmasının nedenlerinden biri de bu” dedi.
Mulroy ayrıca, IŞİD'in son aylarda hem Irak'ta hem de Suriye'de saldırılarını artırdığını ve örgütün tamamen yok edilebileceğinden şüphe duyduğunu kaydederek, "Bir ideolojiyi sona erdirmek çok zor. Hele ki bunun ekonomik getirisi olduğu da düşünülürse bundan vazgeçmeleri zor olur” dedi.