Şengal için Kosova örneği

16-04-2015
Judit Neurink
A+ A-

Duhok (Rûdaw) Kürdistan Bölgesi’nde, IŞİD’in Ezidi Kürtler’e karşı  işlediği suçları araştırmak amacıyla açılan merkez, soykırım için Kosova örneği üzerinde çalışıyor.

 

Rûdaw’a konuşan merkezin sorumlusu  Savcı Eymen Mustafa, kolay sonuç alabilmek için soykırım yaşadığı kabul edilen Kosova, Ruanda ve Darfur’ gibi örneklerden yola çıktıklarını belirtti.

 

Eymen Mustafa, 15 yıl İngiltere’de suçları  araştırma komisyonların çalışan biri olarak, “Bazı belgelerin kaybolması ve yanlış  soruşturmalardan dolayı Enfal Katliamı hala uluslararası toplum tarafından soykırım olarak tanınmıyor” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi’nin, IŞİD’in Ezidiler’e karşı işlediği suçları olduğu  gibi dünyaya göstermek istediğini söyleyen Eymen Mustafa, “Şengal ve diğer bölgelerdeki suçları döküman haline getiriyoruz. Bu belgeler  ileride görülecek davalarda önemli bir  rol oynayacak” şeklinde konuştu.

 

IŞİD tarafından kaçırılan, tecavüze uğrayan  veya  din  değiştirmeye zorlanan sivillerin ifadelerinin kaydedildiğini ekleyen Merkez Başkanı, 200 tanıklığın kayıtlara geçtiğini söyledi. Sorumlu, 300 dolayında kişinin daha dinleneceğini belitti.

 

Sözkonusu merkez, Kürdistan Bölgesi Şehitler ve Enfal Başkanı Mahmud Salih’in başkanlığındaki Soykırım Suçlarını Belirleme Yüksek Kurumu’na bağlı ve aylık rapor hazırlıyor.

 

Hazırlanan raporlar ve belgeler  başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere ilgili uluslararası makamlara sunuluyor.

 

Eymen Mustafa, merkezin IŞİD’in zulmüne uğrayan bütün mağdurlara yönelik çalıştığını ancak henüz hiçbir Hristiyan’ın başvuruda bulunmadığını söyledi.

 

IŞİD örgütü mensupları, geçen yılın Haziran ayında Musul’un Şengal ilçesinde çok sayıda kişiyi katletmiş, binlerce kadını ve çocuğu kaçırmıştı. Saldırılardan dolayı yüz binlerce kişi göçzede olmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli