ABD'nin Irak Büyükelçisi: Halepçe mağdurları ve ailelerini destekliyoruz

16-03-2024
Etiketler ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski Halepçe Katliamı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Halepçe mağdurlarını ve ailelerini desteklediğini ve bunların çözümü ve faillerin hesap vermesi için "Kürtler ve Iraklılar" ile birlikte çaba göstermeye kararlı olduğunu söyledi.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski sosyal medya platformu X hesabından Halepçe katliamının yıldönümü vesilesiyle bir mesaj paylaştı.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Halepçe'deki korkunç katliamı anıyoruz. Iraklılar ve Kürtlerle ortak olarak mağdurları ve ailelerini destekliyoruz, hesap verebilirlik ve iyileştirme çabalarına bağlıyız. Hep birlikte insan haklarını korumalı ve dünya çapında kimyasal silah kullanımını engellemeliyiz.”

16 Mart 1988'de dönemin Irak rejimi Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı. Saldırıda en az 5 bin sivil yaşamını yitirdi, 10 bine yakın kişiyi de yaralandı. Yaralı vatandaşlar kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

24 Aralık 2013 tarihinde dönemin Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Halepçe’nin il olmasını içeren tasarıyı 12034 sayılı yazıyla dönemin Irak Başbakanı Nuri Maliki'ye sundu. Ancak ne Maliki ne de sonraki hükümetler konuya eğilmedi.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki yeni hükümet, tasarıyı 13 Mart 2023 tarihinde Bakanlar Kurulunda onayladı ve Irak Parlamentosu’na gönderdi.

Irak Parlamentosunun Halepçe'nin il olmasına ilişkin tasarıyı 14 Eylül 2023 tarihinde oylaması planlanıyordu ancak Iraklı partiler arasındaki siyasi farklılıklar nedeniyle oylama iptal oldu.

135 bin nüfusa sahip olan Halepçe, başta Halepçe Merkezi olmak üzere Xurmal, Biyare, Bamo ve Sirwan nahiyelerinden oluşuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli