Mesrur Barzani: Halepçe’de işlenen suçun unutulmasına izin vermemeliyiz

16-03-2024
Etiketler Halepçe Katliamı ABD Kürdistan Bölgesi Mesrur Barzani Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Halepçe katliamının amacının Kürdistan halkını soykırımdan geçirmek ve kimliğini silmek olduğunu belirtti.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Halepçe Katliamı’nın 36’ncı yıl dönümü vesilesiyle yayınladığı mesajda, Kürdistan şehitlerini bir kez daha andı.

Halepçe’de işlenen insanlık suçunun ve Irak’ta birbiri ardına gelen rejimlerin işledikleri suçların  “Kürdistan halkını soykırımdan geçirmek ve kimliklerini silmek” olduğunu belirten Barzani, “Bu suçları asla unutmamalı, ulusal haklarımızı savunma ve Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü korumamız için teşvik etmeli” diye belirtti.

Baas rejimin devrilmesinden sonra Irak’ta göreve gelen hükümetlerin de Halepçe Katliamı, Enfal Soykırımı ve diğer suçların mağdurlarına tazminat ödemeye hazır olmadığını vurgulayan Mesrur Barzani, “Halepçe'nin il olması için gereken işlemleri dahi tamamlamaya hazır değiller” ifadelerini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani, “Halepçe halkına hizmet etmeyi görevimiz olarak görüyoruz ve geçtiğimiz ay Halepçe’ye yaptığımız ziyarette vali ve idari yetkililerinin sunduğu tüm talepleri onayladık. Umuyoruz ki bundan sonra yurtsever ve fedakar Halepçe halkına daha çok hizmet edebiliriz” dedi.

Halepçe şehitlerini ve Kürdistan halkına karşı yapılan soykırımları hiçbir zaman unutmayacaklarını vurgulayan Barzani, “Hiçbir şeyin ne bizim ne de Irak devleti ile Bağdat'taki yetkililerin bu suçları ve utançları unutmasına izin vermemeli, Kürdistan halkına tazminat ödemeleri gerektiğini onlara daima hatırlatmalıyız. Halepçe ve tüm Kürdistan şehitlerinin ruhu şad olsun” ifadelerini kullandı.

Halepçe Katliamı

16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.

En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.

2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Katliamı kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.

Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe Katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.

1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı soykırım olarak tanıdı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli