Haber Merkezi – Halepçe katliamının 35’inci yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan PAK, PSK ve TDK-TEVGER, “16 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından Kürt Halkına Soykırım Günü olarak resmen kabul edilmeli, katliamın sorumluları ve onların dışarıdaki suç ortakları uluslararası mahkemede yargılanmalıdır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ise bu tür önemli ve tarihi girişimlere öncülük etmelidir” ifadelerini kullandı.
Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER) adına Halepçe katliamının 35'inci yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.
“Halepçe soykırımını unutmayacağız” adıyla yapılan açıklamada “Halepçe yarasının tam olarak iyileşmesi için Kürdistan’daki bütün siyasi parti ve sivil toplum örgütleri el ele vermelidir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“16 Mart, ‘Kürt Halkına Karşı Soykırım Günü’ olarak kabul edilmelidir.
Mart ayı Kürdistan tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu ay, aynı zamanda birçok iyi ve kötü gelişmeye, başkaldırı ve direnişe tanıklık eden bir aydır. Mart ayı acı verici bir gelişme ile başlamakta ve başka trajik bir olay ile son bulmaktadır.
Ölümsüz Mele Mustafa Barzani 1 Mart tarihinde yaşamını yitirmiş, Önder Kadı Muhamed ve arkadaşları da Mart ayının sonunda İran devleti tarafından idam edilmiştir.
Halepçe Soykırımı Mart ayından yaşanmış felaketlerden biridir.
Halepçe Soykırımı aynı zamanda evrensel hukuka ve insanlığa karı işlenmiş bir suç niteliğindedir.
Faşist ve ırkçı Baas rejimi Irak-İran savaşının sürdüğü bir dönemde, 16 Mart 1988 yılında Halepçe kentine kimyasal silahlarla saldırdı. Söz konusu kimyasal saldırıda 5 binden fazla Kürt şehit oldu, binlerce Kürt ise yaralandı.
Kanlı Baas rejimi, Halepçe Soykırımı’nı İran-Irak savaşının bir parçası olarak kamuoyuna yansıtmaya çalıştı. Gerçekte ise Halepçe Soykırımı Enfal Operasyonlarının bir parçasıydı ve Baas rejimi bu operasyonları Halepçe katliamının bir ön hazırlığı olarak gerçekleştirmişti.
Halepçe Soykırımının üzerinden 35 yıl geçti. Buna rağmen Halepçe yarası hala kabuk bağlamış değil, kanamaya devam ediyor. Çünkü;
- Soykırımın, Halepçe çevresi ve doğası üzerindeki yıkıcı etkileri, Halepçe kurbanları üzerindeki ölümcül sonuçları devam ediyor.
-Evet, Halepçe katliamı sorumlularından bazılarının yargılandığı doğrudur. Buna karşın bütün suçlular, özel olarak da sömürgeci devlet henüz yargılanamamışlardır.
-Bugün 35 yılın ardından hala Irak devleti ile Baas rejimi yetkilileri ve onlara yardım eden devletler uluslararası mahkemelerde yargılanmış değiller.
-Irak Hükümeti şimdiye kadar Halepçe Soykırımını insanlık suçu olarak kabul eden mahkemenin kararının gereğini yerine getirmemiş ve uluslararası mahkemelere başvurmamıştır.
-Irak Hükümeti bugüne kadar devam eden ve muhtemelen daha da devam edecek olan psikolojik, sosyal, sağlık ve ekolojik sorunların çözümü için gerekli adımları atmamıştır.
- Bugün de Birleşmiş Milletler, Kürtlerin Halepçe Katliamının yapıldığı 16 Mart tarihini kimyasal silahlara karşı mücadele ve Kürtlerle dayanışma günü olarak ilan edilmesi talebine kulak vermemektedir.
Bir kez daha Halepçe Soykırımını şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Güney Kürdistan’daki siyasi parti ve örgütleri, Halepçe yaralarının iyileştirilmesi ve sarılması ile katliamın ortağı yerel işbirlikçilerin yargılanması için birlikte çalışmaya çağırıyoruz.
Aynı zamanda Güney Kürdistan siyasi aktörlerini, merkezi hükümet nezdinde Halepçe halkının haklı taleplerinin yakın takipçisi olmaya davet ediyoruz.
Halepçe yarasının tam olarak iyileşmesi için Kürdistan’daki bütün siyasi parti ve sivil toplum örgütleri el ele vermelidir. 16 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından Kürt Halkına Soykırım Günü olarak resmen kabul edilmeli, katliamın sorumluları ve onların dışarıdaki suç ortakları uluslararası mahkemede yargılanmalıdır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ise bu tür önemli ve tarihi girişimlere öncülük etmelidir.
Kürdistan şehitlerinin temiz ruhlarına bin selam olsun.
Halepçeyi unutmayacağız ve unutulmasına izin vermeyeceğiz.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın