FLAŞ - Türkiye'den Duhok’a tank ve silah takviyesi

Duhok (Rûdaw) – Türkiye’nin, Duhok yakınlarındaki Bamerni’deki askeri üssüne tank ve silah takviye yapacağı bildirildi.

 

Rûdaw’a konuşan bir askeri yetkili, bu ay içinde Bamerni’deki askeri üsse kamyonlarla defalarca tank taşındığı bilgisini verdi. Yetkili, sevkiyatın Musul operasyonu ile ilgili olduğunu söyledi.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, 13 Mart’ta Sersıng-Qedeş arasındaki yoldan tank yüklü bir kamyonun, Bamerni’ye gitmek üzere Qedeş’e doğru ilerlediğini gördüklerini söyledi.

 

Askeri yetkili, “Eğer Türkiye Musul’un kontrol edilmesi operasyonuna katılacaksa bu tankları kullanacak. Ancak henüz operasyona katılıp katılmayacağı belli değil” diye konuştu.

 

Türkiye Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 3 Mart’ta Bağdat ve Erbil’i ziyaret etmişti. Yılmaz, ülkesinin operasyona katılacağını ancak bunun ne düzeyde ve nasıl olacağı konusunda bilgi vermemişti.

 

Rûdaw’a konuşan Zaho Askeri Akademisi Öğretim Görevlisi Albay Mesud Salih Muhammed, “Takviye edilen tanklar doğrudan savaş için kullanılacak tanklar değil. Ancak üzerindeki termal dürbünlerle alanı tarıyorlar” dedi.

 

Albay Mesud Salih Muhammed, Türkiye’nin kara operasyonuna doğrudan katılmayacağını belirtti. Albay şunları söyledi:

 

“Türkiye’nin bazı görevlileri Musul’da esir tutulduğu sırada MİT şehirle ilgili yoğun istihbarat topladı. Dolayısıyla Iraklı güçlerin eğitilmesi ve planlama konularında operasyona destek verecek. Ayrıca Mahmur, Wanke ve Şengal’deki tankları ile Musul içindeki bir tim aracılığıyla bilgi toplayıp operasyon planlama komitesine sunacak.”

 

Albay Salih Muhammed, çatışmaların yoğunlaştığı yerlerde, Türkiye’nin operasyona doğrudan katılacağını ve bunun da hava operasyonları şeklinde olabileceğini ifade etti.

 

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri varlığına ilişkin albay, “Şu an Kürdistan Bölgesi’nde 38 tank ile 738 Türk askeri bulunuyor. Bu tanklar 38 kilometre uzaktan bilgi toplayabilir” dedi.

 

Bağdat karşı çıkmıştı

 

8 Ekim 2012’de sınırötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören tezkere, TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.

 

9 Ekim 2012’de, Merkezi Irak Hükümeti, Irak’ta yabancı askeri güçlerin varlığına imkan tanıyan anlaşmaların kaldırılması yönünde karar verdi.

 

Hükümet Sözcüsü Ali El Dabbah “Irak topraklarına yabancı asker de giremeyecek” demişti.

Bamerni Havaalanı, elektronik sistemleri Türkiye'den getirilerek modernize edilip, tanklarla desteklenen bir askeri havaalanı.  Havaalanı, Dohuk’un Bamerni kasabasında bulunuyor.

 

Talabani TV’de açıkladı

 

Havaalanın Türkiye'nin kontrolü altında olduğu 2002'de Celal Talabani’nin NTV’ye yaptığı bir açıklama sonrası gündeme gelmişti.

 

Havaalanı 36’ncı paralelin kuzeyinde, Türkiye sınırına 40 km mesafede.

 

PKK’nin faaliyetlerini izlemek amacıyla 16 yıldır bölgede bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zaho’dan Çukurca bölgesine kadar olan 30 metre derinlik, Bamerni Havaalanı’ndan iç bölgelere doğru ise 80 kilometrelik sınır şeridini kontrol altında tutuyor.

 

Askeri birlikler ağırlıklı olarak tank ve topçu birliklerinden oluşuyor.

Türk askeri, Bamerni haricinde Batufa, Kanimasi, Amediye, Şeladize ve Deraluk bölgelerinde bulunuyor.

 

Peşmerge Güçleri, askerlere yakın alanlarda kontrol noktaları kurdu ve Türk askerinin hareketliliğini Erbil’e düzenli olarak bildiriyor.