Başkan Barzani ile Helbusi 6 madde üzerinde anlaştı

16-02-2020
Rûdaw
Etiketler Başkan Mesud Barzani Mesud Barzani Muhammed Helbusi Görüşme Erbil Anlaşma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani başkent Erbil’in Selahaddin ilçesinde Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Mesud Barzani ve Muhammed Helbusi, bugün Selahaddin ilçesinde bir araya geldi. Taraflar görüşmenin ardından ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, taraflar arasındaki görüşmede Irak ve bölgenin mevcut durumu ile kurulacak yeni Irak hükümetinin çok boyutlu olarak ele alındığı belirtildi.

Taraflar aşağıdaki maddeler üzerinde anlaştı:

1. Mevcut krizin aşılması ve Bağdat ile Irak’ın güney kentlerinde istikrarın sağlanmas için bütün siyasi taraflarla çalışma.

2. Irak’ın yeni hükümeti ulusal ortaklık temelinde ülkedeki bütün bileşenleri temsil etmeli.

3. Yeni hükümet programında erken seçimlerin bir an önce yapılması ve göstericilerin taleplerinin yerine getirilmesi yer almalı. Bu hükümetin öncelikli işlerinden olmalı.

4. Yeni hükümet programında, devlet kurumlarının güvenirliğinin geri kazanılması, toplumsal barışın korunması, dış müdahalelerin son bulması, silahın sadece devletin elinde olması ve resmi olmayan silahlı grupların lağvedilmesi ile ilgili planlar açık bir şekilde yer almalı.

5. Irak’a yardım sağlamaları ve IŞİD hücrelerine karşı başarı sağlamak için Uluslararası Koalisyon Güçleri ile dayanışmanın devam etmesi.

6. Taraflar arasındaki ilişkilerin devamı ve iki taraf ve diğer ortaklar arasındaki koordinasyon için birlikte çalışmaya devam edilmesi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli