Atanamayan Kürt dili öğretmenleri: Bir tek öğretmen olamadık
İstanbul (Rûdaw) – Kürt dili ve edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra atanmayan öğretmenler Numan Yücel, İbrahim Aytekin ve Mahmut Ceylan, seçmeli dersler için başlatılan kampanyaya destek vererek, öğrencilerden anadillerini tercih etmelerini istedi.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda okuyan öğrenciler, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler içerisinde Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçelerini de tercih edebilecek.
Bu noktada yaşanan sıkıntılardan biri de Kürtçe öğretmen açığı. Geçmişte değişik üniversitelerin Kürdoloji bölümlerinden mezun olan öğretmenlerin çoğu şu an başka işlerde çalışıyor.
Kürtçe öğretmen atama kontenjanlarının arttırılmasını isteyen öğretmenler, öğrencilerin Kürtçe seçmeli dersleri tercih etmesi halinde, bunun gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor.
Rûdaw İstanbul stüdyosuna konuk olan Kürt dili ve edebiyatı dersi öğretmenleri Numan Yücel, İbrahim Aytekin ve Mahmut Ceylan, konu hakkındaki görüş ve taleplerini dile getirdi.
“Öğretmenlik dışında her işi yaptık”
Kürt dili ve edebiyatı öğretmeni Numan Yücel, 2018 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi’nden mezun olduğunu belirterek, “O tarihten beri bir çok işte çalıştım. Şimdi atanmayı bekliyoruz. KPSS’den puanlarımızı da aldık. Kürtçe öğretmenler atanmadığı için gerçek mesleğimizi icra edemiyoruz. Öğretmenlik dışında her işi yaptık” dedi.
Bu yıl Kürtçe seçmeli dersler için başarılı bir kampanya başlatıldığına değinen Yücel, “Bu bize de büyük bir enerji ve moral veriyor. Şahsen atanıp öğrencilerin karşısına çıkmak ve Kürtçe dersler vermek istiyorum. Bu düşünce de bana heyecan veriyor” şeklinde konuştu.
Çevrelerinden, “Bu kadar okuduktan sonra işsiz mi kaldınız?” diye tepkiler karşısında çaresiz kaldıklarını anlatan Yücel, “Bu kadar okuduktan ve emek verdikten sonra atanamamak, işsiz kalmak gerçekten üzüntü verici” diye belirtti.
“Kürtçeyi tercih eden üniversite öğretmenlerinin sayısı düşüyor”
Muş Alparslan Üniversitesi’nde 2021 yılında mezun olan 23 yaşındaki Mahmut Ceylan da, “Atanmadığımız için öğretmenlik de yapamıyoruz. Bu nedenle öğrencilerin seçmeli ders olarak Kürtçeyi tercih etmelerini bekliyoruz. Veliler çocukları için bu dersi tercih ederlerse bizim için de atama imkanı oluşur” diye konuştu.
Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi üyesi olan Ceylan, Kürt basınının ve yayın evlerinin bu süreçte Kürtçe seçmeli dersleri seçen öğrencileri teşvik eden yayın ve davranışlarının kendilerine de ümit verdiğini vurguladı.
Ceylan, “Kürdoloji bölümü açılan üniversiteler ve özelikle de Mardin Artuklu Üniversitesi ilk dönemde 450 puan gibi yüksek bir puana öğrenci alıyordu. Fakat atamalar olmayınca öğrenciler de artık üniversiteyi tercih etmiyor ve dolayısıyla puanları düşüyor. Daha önce 30-40 kişinin okuduğu sınıflarda şimdi 10 kişi okuyor. Bu büyük bir problem” dedi.
Mahmut Ceylan, Celadet Ali Bedirxan’ın, “Yabancı dil elbisemiz ise anadilimiz cildimizdir” sözlerini hatırlattı.
“Zazakî tercih edilmeli ki kaybolmasın”
Zazakî dersi öğretmeni İbrahim Aytekin de, 2018’de Mardin Artuklu Üniversitesi’nden mezun olduğunu, hem Kurmancî ve hem de Zazakî dersler verebildiğini söyledi.
Diğer arkadaşları gibi öğretmenlik dışında bir çok işte çalıştığını, şu an da inşaatlarda çalışmak durumunda kaldığını belirtti.
Aytekin, “Şimdi her yıl sadece bir tane Zazakî öğretmeni atanıyor. Kürtçenin Zazakî ve Hewrami lehçeleri kaybolma tehlikesi altında. Buradan da halkımıza, Kürt kurumlarına çağrım Zazakî lehçesine sahip çıkmasıdır. Bu bir arz ve talep meselesidir. Öğrenciler Zazakîyi talep ederse bizim için de atanma şansımız olur” dedi.
İbrahim Aytekin, “Kürt öğrenciler gidip kendi anadillerini tercih etsin. Bu onların demokratik ve en doğal hakkıdır” ifadesini kullandı.