Mardinli aile çocukları için Kürtçe seçmeli dersi tercih etti
Mardin (Rûdaw) – Mardin’in Nusaybin ilçesinde ikamet eden Işık ailesinin orta okul okuyan üç öğrencisi, seçmeli ders olarak Kurmancî’yi tercih etti.
Mardin, Kürtçe konuşma, okuma ve yazma oranının en yüksek olduğu kentlerden biri.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih sürecinin başlaması ile birlikte kentte bir çok öğrenci, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesini tercih etti. Yıllardır Kürtçe dersleri tercih eden Işık ailesi de bunlardan biri.
Nusaybin’de yaşayan Muhammed Sıddık Işık’ın çocukları Rezan 8’inci sınıfa, Meryem 6 ve Ciwan 5’inci sınıfa gidiyor. Her üç öğrenci de tercih formuna, “Kürtçe” diye yazdı.
Rûdaw’a konuşan baba Muhammed Sıddık Işık, “Onları hep Kürtçe dil dersine gönderdim. Elimizdeki bu imkandan yararlanmak istiyoruz. Çocuklarımızın anadillerini unutmalarını istemiyoruz. Bugün onlar dillerini unutursa çocukları da Kürtçeyi bilemeyecek. Dilimiz kaybolmasın istiyoruz” dedi.
Anne Narin Işık da, aile içerisinde Kürtçe konuştuklarını belirterek, “Çocuklarım Kürtçe öğrenecek, bu nedenle çok mutluyum” diyerek duygularını dile getirdi.
Ailenin büyük kızı Semanur Işık, şu an liseye gidiyor. Semanur da orta okulda okuduğu yıllarda, tercihini Kürtçeden yana yapmış:
“İki yıl önce Kürtçe seçmeli dersi tercih ettim. Dilimi seviyorum ve öğrenmek istediğim için tercihimi böyle yaptım.”
Öğrenciler Meryem ve Ciwan Işık da, öğrencilere Kürtçe dersleri tercih etmeleri çağrısında bulundu.
Berniştê köyünde Muhammed Emin Cırıg’ın öğretmenlik yaptığı okulda, taşımalı sistemle çevre köylerden gelen 90 öğrenci ders görüyor. Dêrgûzê, Tizyan, Birîkê, Şibistanê û Berniştê’de 5-, 6, 7 ve 8’inci sınıfa giden öğrenciler de Kürtçe dersleri tercih etmiş.
Rûdaw’a konuşan Cırıg, “Seçmeli dersler için çağrı yapılıyor. Eskiden maalesef pek tercih edilmiyordu. Tercih oranı ne kadar artarsa ileride Kürtçeyi öğrenme arzusu ve talebi de artacak” dedi.
Mardin’de özellikle yaşlı nüfus, Kürtçeden başka dil konuşmuyor. Mardin Kürtçenin en yoğun konuşulduğu kentlerin başında geliyor.
Azize Gökalp isimli nine, “Kürtçe ders okuyan iki torunum var. Döndüklerinde öğretmeniniz size ne anlattı diye soruyorum. Bana, ‘öğretmen deme, onun adı mamosta’ diyorlar. Öğretmenlerimiz Kürttür diyorlar. Öğretmenleriniz ne seviyor diye soruyorum; hebnişk ve hedik sevdiklerini söylüyorlar. Ben de gülüyorum, öğretmenlerinizi getirin ben onlara hebnişk ve hedik yaparım diyorum. Biz evde Kürtçe konuşuruz. Kurmancız, anne ve babamız da Kurmanc’dı” diye konuştu.
Çiftçi Hacı Ali de, “Biz Kürt’üz Elhamdülillah dilimiz de Kürtçe. Dün doktora gittim, eczacı kız ilaç için bana yardım etti. Ama yanıtını veremedim. Cevap bile vermedim. Doktor da Kürt’tü. Allah razı olsun o güzel Kürtçesi ile bana yardımcı oldu. Türkçe anlamıyorum çünkü okula gitmedim” dedi.
Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.
Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.
Seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvurması gerekiyor. 10 öğrencinin başvurması halinde sınıf açılmak zorunda ve ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam ediliyor.