PAK: PIA, PDK ve PDK- Bakur'un engellenmesi kabul edilemez
Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Özgürlük Partisi’nden (PAK), yapılan açıklamada, PİA, PDK ve PDK- Bakur'un yasal parti olarak kuruluşlarının Türkiye İçişleri Bakanlığı’nca “engellenmesinin” kabul edilemez olduğu belirtildi.
Parti kuruluşu için İçişleri Bakanlığı’na başvuruları için giden İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) yöneticileri geri çevirilmişti.
Konuya ilişkin PAK’tan yapılan yazılı bir açıklamada, “Türkiye İçişleri Bakanlığı yasal parti kuruluşları ile ilgili yasa dışı, keyfi tutumlarını sürdürmeye devam ediyor” denildi.
Açıklamada, “13.01.2021 günü Ankara’da partilerinin yasal kuruluş dosyasını İçişleri Bakanlığı'na teslim etmek isteyen Özgürlük ve İnsan Partisi(PIA) yetkililerinin hem dosyaları teslim alınmamış, hem de parti yetkilileri gözaltına alınmakla tehdit edilmişlerdir. Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla PIA'nın yasal bildirim girişimleri 2 yıldır İçişleri Bakanlığı yetkililerince engellenmektedir” denildi.
Daha önce PDK ve PDK-Bakur’un da benzer başvurularının geri çevirildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“PDK (Kürt Demokrat Partisi)'nin de yasal bildirim dosyasının elden teslimi İçişleri Bakanlığı yetkililerince kabul edilmemiş, PDK'nin noter aracılığıyla yapmış olduğu bildirim de yok sayılmıştır. PDK'nin Diyarbakır Bürosu'na asılan parti tabelasının üstü , Diyarbakır Emniyeti'nin yasal olmayan müdahalesiyle, bir bezle kapatılmıştır.
PDK-Bakur 4 yıl önce İçişleri Bakanlığı'na yasal kuruluş dosyasını teslim ettiği halde, İçişleri Bakanlığı yetkilileri keyfi bir uygulamayla ‘evrak teslim alındı’ belgesini hala da PDK-Bakur kurucularına teslim etmemektedirler. PDK-Bakur yetkilileri daha sonra İçişleri Bakanlığı’na gidip "evrak teslim alındı" belgesini talep ettiklerinde , hem bu belge kendilerine verilmemiş, hem de PDK-Bakur yetkilileri gözaltına alınmakla tehdit edilmişlerdi.
PDK-Bakur'a ‘evrak teslim alındı’ belgesinin verilmemesi, PIA ve PDK'nin yasal kuruluş dosyalarının teslim alınmaması, İçişleri Bakanlığı yetkililerinin yasal olmayan, keyfi bir uygulamasıdır, bu tutum Anayasa'ya ve Partiler Yasası'na aykırıdır.”
Anayasa Mahkemesi tarafından PAK, PSK , PDKT, KKP hakkında açılan kapatma davalarına değinilen açıklamada, “İçişleri Bakanlığı engelini aşan partilerin, yeni bir hak ve özgürlük ihlaline maruz kalmalarından öte bir anlam taşımamaktadır. Bu 4 parti hakkında açılan kapatma davaları Türkiye Devleti’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere, AHİM kararlarına ve Türkiye Devleti Anayasası'nın 90. Maddesi'ne aykırıdır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamında, “PAK, PSK, PDKT, KKP hakkında açılan kapatma davaları, da, PDK-Bakur'a "evrak teslim alındı" belgesinin verilmemesi ve PIA ile PDK'nin yasal parti olarak kuruluş dosyalarının teslim alınmaması da, çifte standartlı bir anlayışın ürünüdür, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün çiğnenmesidir. Bu tutumu kabul etmiyoruz” denildi.
PAK ayrıca Anayasa Mahkemesi’ni “uluslararası hukuka, AİHM karalarına, Anayasa’nın 90. maddesine uymaya; İçişleri Bakanlığı Yetkilileri’ni de, Anayasa ve Partiler Yasası’na uygun bir davranış sergilemeye ve her türlü keyfi uygulamaya son vermeye” çağırdı.