HASANKEYF – 10 bin yıllık mağaralar otele dönüştürülüyor

16-01-2021
Abdulselam Akıncı
Hasankeyf
Hasankeyf
Etiketler Hasankeyf Difnê Köyü Mağara
A+ A-

Hasankeyf (Rûdaw) – Tarihi Hasankeyf ilçesinin Ilısu Barajı projesi ile sular altında kalmasının ardından Difnê Köyündeki mağaralar turistik amaçla “butik otellere” dönüştürüldü.

Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı nedeniyle yaklaşık 12 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Hasankeyf sular altında kaldı.

Bölgeye yeniden turist çekmek amacıyla Hasankeyf’in 2 kilometre batısındaki tarihi mekanlardan biri olan Difnê Köyündeki mağaralarda oteller inşa edildi.

Batman Valiliği, Hasankeyf Kaymakamlığı ve Dicle Kalkınma Ajansının desteği ile hazırlanan "Üçyol Köyü Butik Otel" projesi kapsamında köydeki 10 mağara otel haline getirildi.

Rûdaw’a konuşan çevreci Emin Bulut, “Difnê’nin tarihi Hasankeyf’in tarihi ile birdir. Hasankeyf’in eski hükümdarları ava çıktıklarında bu köyde konaklarmış. Yani bir bakıma bu köy Hasankeyf’in yaylası sayılıyor” dedi.

Köyde tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan mağaraların iki yıl önce otele dönüştürüldüğünü ifade eden Bulut, “Biz insanların gelip buradaki tarihi görmelerini istiyoruz” diye konuştu.

Difnê köyünün etrafında yaklaşık 100 mağara bulunuyor. Tarihi insanlığın yerleşik hayata uyum sağladığı döneme dayanan ve barınma yeri olarak kullanılan bu mağaralar, tarih ve doğa turizmi kapsamında dönüştürülüyor.

Difne köyü sakinlerinden Fadile Yavuz, “Köyümüzdeki mağaralar zaten doğal oteller, köyümüz çok güzel. Turisler ve herkes gelip görebilir” dedi.

Fatih Ekinci, “İnsanların merakını çeken projeler iyidir” derken, Ekrem İpek, “Böyle bir proje olacaksa da köyümüzün halkı bundan fayda sağlamalı” diye konuştu.

Köy sakinlerinden İbrahim Öner de, “Köyün tarihi çok eski, gezilecek yerler ve mağaralar var. İnsanlar gelip görebilir” dedi.

Ilısu Baraj suları altında kalan tarihi Hasankeyf'in yeni yerleşkesinde yapılan müzenin yapımı ise geçtiğimiz Aralık ayında tamamlanmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli