Irak Ulusal Güvenlik Ajansı Danışmanı: Türkiye’nin operasyonları meydan okumadır

15-12-2020
Rûdaw
Etiketler Irak Şengal Anlaşması Kürdistan Bölgesi PKK Kürt
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Ulusal Güvenlik Ajansı Danışmanı Said Elceyaşi, “Türkiye gibi büyük bir komşu ülkenin Irak topraklarında hava operasyonları yaparak suçsuz insanları öldürmesi ya da sağı solu bombalaması büyük bir meydan okumadır” dedi.

Rûdaw TV’nin “Rûdaw’a Emro” programına katılan Said Elceyaşi, Şengal Anlaşması ve Türkiye’nin bölgedeki hava operasyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Elceyaşi, “Şengal Anlaşması Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak hükümeti çok önemli bir adım. Anlaşmanın uygulanması için taraflar arasında ortak bir kanaat oluşması amacıyla Başbakan Mustafa Kazımi bir heyet oluşturuldu” dedi.

Şengal’de durumun normalleşmesine ilişkin Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetlerinin engellerin farkında olduğunu belirten Elceyaşi, “Iraklı olmayan yabancı güçlerin Şengal’e müdahale etmesinin sonu geldi. Şengal’deki tüm yabancı bayraklar kaldırılacak ve resmi kurumlarda sadece Irak bayrağı dalgalandırılacak” ifadelerini kullandı.

Elceyaşi, Şengal Anlaşması’nın imzalanmasından sonra 5 bin ailenin evlerine döndüğünü kaydetti.

PKK’nin Şengal’deki varlığına ilişikin değerlendirmelerde bulunan Elceyaşi, sözlerine şunları ekledi:

“Şengal meşru güçlerin kontrolü altında olmalı. IŞİD’e karşı mücadele eden herkese karşı saygımız var ama hepsinin hükümet güçlerinin kontrolünün altında olması gerekiyor. Mevcut anlaşma Şengal’de Iraklı olmayan olmayan bütün güçlerin varlığını sonlandırıyor. Şengal kent merkezi ve çevresinde de bulunmayacaklar. Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından bu uygulanmalı. Irak federal güçleri Şengal merkezde güvenliği Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik ve istihbarat güçleri ile koordinasyon içinde sağlayacak ve ortak sorumluluk olacak.”

Elceyaşi, Türkiye’nin bölgedeki hava operasyonlarına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

“Türkiye gibi büyük bir komşu ülkenin Irak topraklarında hava operasyonları yaparak suçsuz insanları öldürmesi ya da sağı solu bombalaması büyük bir meydan okumadır. Irak hükümeti bu konuyu ciddi bir şekilde ele alıyor. Müdahaleleri durdurmak amacıyla bir sonuca ulaşmak için en üst düzeyden iletişimi devam ettiriyoruz. Türkiye’nin neden uçaklarla operasyon düzenlediğini öğrenmek istiyoruz. Evet Irak özel bir süreçten geçti IŞİD terör örgütünden kurtulmak için büyük bir savaşı atlattı. Ama bu Türkiye gibi bir devletin Irak’a müdahale etmesine yol açmamalı. Ortak koordinasyon ve karşılıklı anlayış kanalları açık.”

Elceyaşi ayrıca, Başbakan Mustafa Kazımi’nin Türkiye ziyaretinde bir çok konunun masada olacağını söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli