Musenna Emin: Irak, Türkiye’nin saldırılarına dur demeli

Erbil (Rûdaw) - Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Musenna Emin, Irak hükümetinden Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki saldırılarını tehdit oluşturduğu gerekçesiyle sert bir tavır almasını talep etti.

 

13 Aralık’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları Mahmur ilçesinin yanı sıra Şengal ve Karaçuh Dağı’nı bombaladı. Bombardıman sonucu Mahmur’da 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralanmıştı.

 

 

Irak Dışişleri Bakanlığı, söz konusu saldırının ardından yaptığı açıklamada, bu tür eylemlerin “Irak’ın egemenlik ve güvenliğinin ihlali” olduğunu belirtmişti.

 

Rûdaw TV haber bültenine katılan Musenna Emin, “Dün Irak Dış İlişkiler Komisyonu yaptığı açıklamada, Bağdat yönetiminin Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ne nato verilmesinin yanı sıra söz konusu saldırılara karşı gösterdiği tavrından dolay teşekkür edildi” dedi.

 

“Türkiye bu saldırıları gelenek haline getirerek, Irak’ın egemenliğini çiğnemektedir. Topraklarımızda vatandaşlarımızı hedef almaları sonucu onlarca kişi de kurban oldu” diyen, Musenna Emin, sözlerine şunları ekledi:

 

“Saldırılar sınır köylerde yerleşimi doğrudan zorlaştırıyor. Yaşananlar Türkiye ile Irak arasındaki gerekli komşuluk ilişkilerine dair aksi davranışlardır. Ayrıca Türkiye’nin Irak’ın egemenlik ve güvenliğine duyduğunu hassasiyetle çelişiyor. Söz konusu saldırılar bölgede birlikte yaşama ve güvenliğe dair ciddi tehditlerdir.

 

Türkiye’nin bu saldırılarına son vermemesi halinde Irak’ın daha sert bir tavır sergilemesi gerekiyor. Bence Irak ilk kez Türkiye’ye karşı bu şekilde sert bir tavır almış durumdadır.”

 

Aynı zamanda Irak Parlamentosu İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Grubu Başkanı olan Emin, “Irak hükümetinden Türkiye ile hem komşuluk hem de hiçbir tarafı hedef göstermeden ilişkileri koruma çerçevesinde sınırları korumalarını talep ediyoruz. Artık vatandaşlarımızın can ve mallarına zarar vermemeleri bu saldırılara son vermelerini istiyoruz”diye konuştu.

 

Irak Dışişleri Bakanlığı, dün TSK'nın Şengal ve Mahmur’a bombardıman düzenlemesinden dolayı Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız'ı bakanlığa çağırarak nota vermişti.

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklama, Irak’ın Türkiye’ye nota vermesine ilişkin, "Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları gerektirdiği ve terör örgütleri Irak topraklarında yuvalandıkları müddetçe terörle mücadele kapsamındaki bu operasyonlara devam edilecektir" ifadelerini kullandı.

 

Olayın ardından PKK’ye yakın medya kuruluşları olay yeri fotoğraflarını yayımlamıştı.