Kürdistan Güvenlik Konseyi: PKK göçmen sorununu kullanmak istiyor

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Belarus'a göç eden Kürt göçmenlerin, PKK ile kaçakçılar tarafından Kürdistan Bölgesi’ni karalamak amacıyla kullanıldığını belirtti.

Güvenlik Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Kürdistan Bölgesi’nden bir grup vatandaşın, Batılı ülkelerde mültecilik hakkı elde etmek için Belarus'a yöneldiği belirtilerek, "Bu vatandaşlardan bazıları, gitmek istedikleri ülkelere kabullerini sağlamak için PKK, kaçakçılar, turizm şirketleri ile siyaset tüccarları tarafından farklı bahaneler üretmeleri ve Kürdistan'a çeşitli ithamlarda bulunmaları suretiyle kullanıldılar" ifadesine yer verildi.

PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik suçlayıcı beyanlarına dikkat dikket çekilen açıklamada, "Ikürdistan Bölgesi’nin özgürce yaşamak için güvenli bir sığınak olduğu, bu nedenle Irak'ın çeşitli bölgelerinden, komşu ülkelerden ve yabancılardan çok sayıda kişinin, Kürt bölgesine gelerek, daha iyi bir yaşam için ikamet amacıyla buradaki güvenli ortamdan faydalandığı" belirtildi.

Belarus sınırındaki vatandaşların büyük paralar harcayarak gittikleri yerde mağdur durumda olduklarının herkes tarafından görüldüğüne vurgu yapılan açıklamada “Kürdistan'dan hiç kimse, siyasi sorun ya da kişisel özgürlüklerin sınırlanması nedeniyle göç etmeye mecbur kalmamıştır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Nitekim söz konusu vatandaşlar yasal yollarla, havaalanları ve diğer sınır kapılarını seyahat özgürlüğü kapsamında kullanarak Belarus sınırına gitmiştir. Kürdistan Bölgesi tüm insan haklarına olduğu gibi seyahat özgürlüğünü de son derece önemsemektedir” denildi.

Güvenlik Konseyi ayrıca, vatandaşlara bazı siyasi taraf ve insan ticareti yapan grupların kendilerini kullanmasına izin vermemeleri” çağrısında bulunuldu.

Avrupa'ya göçme arayışındaki çok sayıda Kürt, Belarus-Polonya sınırındaki ormanlık alanlarda bekliyor.