Dersim'de Seyit Rıza anmasına polis müdahalesi

15-11-2021
Etiketler Dersim Seyit Rıza HDP
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin 84'üncü yılı nedeniyle Seyit Rıza Meydanı'nda yapılmak istenen anma ve basın açıklamasına izin verilmedi. Ancak hemen meydanın dışında, anma ve basın açıklamasına herhangi bir müdahale olmadı. Valiliğin “pandemi” gerekçesiyle aldığı karar tartışmalara neden oldu. Anma için bir araya gelen yurttaşlar kara tepki gösterdi.

Platformun basın açıklamasının engellenmesi üzerine HDP'li vekiller açıklama yaptı.

Anmaya platform bileşenlerinin yanı sıra HDP milletvekilleri Ebru Günay, Alican Önlü ve Tülay Hatimoğulları da katıldı.

Alican Önlü, programın gerçekleştirilmesine izin verilmemesine tepki göstererek valiliğin yasaklama kararını eleştirdi.

Önlü, "Bu zülüm 84 yıldır devam ediyor, Muaviye zihniyet 84 yıldır bu topraklarda zulüm etmeye devam ediyor. Seyit Rıza ve arkadaşlarının nezdinde bu topraklarda kefensiz yatanlar önünde saygıyla eğiliyoruz.  O dönemin zihniyetinde Abdullah Alpdoğan vardı oda bütün yetkisini kullandı" dedi.

Konuşmaların ardından oturma eylem gerçekleştiren gurup daha sonra sanatçı Metin Kahraman'nın Kırmancki parçalarını seslendirdi.

Jandarma ile anma yapan grup arasında arbede

15 Kasım 1937'de idam edilen Seyit Rıza ve mücadele arkadaşları şahadetinin 84. yıl dönümü nedeniyle Dersim'de katliamında yüzlerce kişinin katledildiği yer olan Halvori kayalıklarında da anma etkinliğine devam edildi.

Hayatını kaybedenlerin anısına mum yakılması ile başlayan anmada konuşmalar yapıldı.

Jandarma'nın geniş güvenlik önlemleri aldığı anmada bir gazetecini jandarmanın fotoğrafını çekmesi üzerine  arbede çıktı.

Milletvekilleri ile jandarmanın tartışmanın sona ermesinin ardından HDP milletvekilleri Ebru Günay, Alican Önlü ve Tülay Hatimoğulları  ve vatandaşlar hayatını kaybedenlerin anısına Munzur nehrine karanfil bıraktılar.

HDP milletvekilleri Ebru Günay, Rûdaw'a yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin anmasına dahi izin verilmediğini ve kendilerinin engellendiğini ifade etti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli