Van’da Geri Gönderme Merkezi'nde mülteci kadına tecavüz edildi

Haber Merkezi - Van’da Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde 2 güvenlik görevlisinin İranlı bir kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi. İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet de “Gün yoktur ki mültecilerle ilgili bir olay yaşanmasın” dedi.

Yerel Van Haber sitesinde yer alan habere göre, Van merkez ve Gürpınar ilçesi yolu üzerinde bulunan Van İl Göç İdaresi’ne bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tecavüz olayı yaşandı.

Sitete yer alan habere göre, Van’a çakak yollarla gelen İranlı Z.M. adlı kadın, tedbir amaçlı GGM’de karantinaya alındı.

22 Temmuz tarihinde gece ışıkların sönmesinin ardından GGM’de güvenlik görevlisi olan İ.H.K.’nin odaya girerek Z.M.’ye tecavüz ettiği, daha sonra Y.V. adlı görevlinin de Z.M.’ye tecavüz ettiği iddia edildi.

Tutuklandılar

Olayın ardından, 26 Temmuz tarihinde Z.M. adlı mülteci kadın, olayı GGM Müdürü’ne anlattı.

Edremit Jandarma Komutanlığı tarafından ifadesi alınan kadın, kendisine tecavüz eden 3 kişiden Y.V. ile İ.H.K.’yi teşhis etti.

Teşhisin ardından jandarma tarafından ifadeleri alınan 2 güvenlik görevlisi, çıkarıldığı Sulh Ceza Mahkemesi’nde “nitelikli cinsel istismar” suçlamasıyla tutuklanarak, Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

İ.H.K.’nin ifadesinde, “Ben vatanıma milletime bağlıyım. İftiradır” diyerek olayı yalanladığı, Y.V.’nin de yine olayı inkar ettiği öğrenildi. Sanıklar hakkında henüz iddianamenin hazırlanmadığı bilgisine ulaşıldı.

Melet: Van’da hergün mültecilerle ilgili bir olay yaşanıyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Başkanı Murat Melet de olayın doğru olduğunu belirterek, “Gün yoktur ki Van’da mültecilerle ilgili bir olay yaşanmasın. Her ay mültecilerin ölümü ile sonuçlanan durumlar yaşanıyor” dedi.

Rûdaw’a konuşan Melet, “Temmuz ayında 7 mülteci minibüste can verdi. Aralık ayında Van Gölü’nde 7 mülteci boğuldu. Bu kışi Çaldıran’da 13 mülteci donarak öldü. 27 Haziran'da Van Gölü’nde batan bir teknede en az 61 mülteci hayatını kaybetti. Son 3 ay içerisinde İran-Türkiye sınırında 8 kişi her iki taraftan güvenlik güçlerinin ateşi sonucu hayatını kaybetti” diye konuştu.

Van Mülteci Dayanışma Ağı adıyla bir araya gelen platformun mülteci sorununa dikkat çekmek için Van’da bir dizi etkinlik düzenlediğini hatırlatan Melet, “Bu konuda Van’da tüm parti il başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeyi düşünüyoruz. Dün heyetle Kapıköy Sınır Kapısı’nı ziyaret ettik. Bugün de sembolik olarak Van Gölüne karanfil bırakacağız” ifadelerini kullandı.