Urfa Barosu’dan yasaklanan Kürtçe tiyatro oyununa işikin açıklama

Haber Merkezi - Urfa Barosu, “Bêrû” adlı Kürtçe tiyatro oyunun Urfa valiliği tarafından yasaklanmasının Kürt diline karşı tahammülsüzlük olarak nitelendirdi.

Urfa Barosu tarafından yapılan açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatıldığı ifade edilen soruşturmanın, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nın aldığı yasaklama kararı hukuki kılıf yapılmak için olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Hakkında soruşturma başlatılan bir kişinin herhangi bir etkinlikte bulunamayacağı veya içerisinde yer alamayacağı gibi bir garabetle ve zihniyetle karşı karşıya kalmış. Bu anlayışın hukuk ilkelerini ve kanunları tanımayan ve çiğneyen bir anlayıştır.

Belirtilen kararların gerekçelerine bakıldığında, esas tahammül edilmeyen şeyin ve yasaklamanın esas saikinin oyunun ‘Kürtçe’ sahnelenmesi olduğu açıktır. Zira belirtildiği gibi bu oyun aynı içerikle ve ‘Türkçe’ olarak defalarca devlet tiyatrolarında sahnelenmiştir. Bu sebeple de esas yasaklananın ‘oyun’ veya ‘oyunun içeriği’ değil, ‘Kürtçe’ dili olduğu aşikârdır.”

Öte yandan Hevidar Zana’nı sunduğu Rûdaw’ın Kurmanci bültende konuşan Urfa Barosu Avukatı Mevlüt Güneş, “Oyunun yasaklanmasına ilişkin, yasak kararında gerekçe ve nedenine ilişkin hiçbir bilgi yer almıyor. İstanbul’da nasıl yasaklandıysa aynı şekilde Urfa’da da yasaklandı.  15 gün önce pandemiden dolayı avukatlarımıza moral vermek amaçlı bu tiyatro organizasyonun düzenledik. Bu konuda onları da (devlet kurumları) haberi var. Valilik söz konusu yasaklama kararını saat 5’ten sonra bildirdiler. Tiytro gösterisi sırf Kürtçe olduğu için yasaklandı” dedi.

Mevlüt Güneş, “Söz konusu tiyatro daha önce devlet tiyatrolarında da sergilendi. Biz tiyatronun Kürtçe olmasından dolayı yasaklandığını düşünüyoruz. Bu konuda gereken yasal işlemleri başlatacağız ve kararın iptal için takipçisi olacağız” diye konuştu.

Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû'yu (Yüzsüz), 14 Kasım'da Urfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda sahnelenecekti.

ancak Valilik karaıyla 13.11.2020 tarihinde “SÜRESİZ” olarak yasaklanmıştı.