Erbil (Rûdaw) - Babası Muhammed Xelil Ebdo ve kız kardeşi Rojin Mihemed Xelil Ebdo ile birlikte 2018 yılında Efrin’de, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve destekledikleri silahlı gruplar tarafından alıkonulan Lonjin Mihemed Xelil Ebdo, başından geçenleri ilk kez Rûdaw’a anlattı.
Bir süre önce Fransa’ya yerleşen Lonjin Mihemed Xelil Ebdo, "Türk istihbaratının denetimindeki cezaevlerinde çok baskı gördük, arkadaşlarımız işkence ve açlıktan hayatını kaybetti” dedi.
Lonjin Ebdo, Rojava’da Türkiye destekli silahlı gruplarının elinde 2 yıl 7 ay kaldıktan sonra Aralık 2020'de serbest bırakıldı.
Lonjin Ebdo ve ailesi birkaç ay önce Fransa'ya yerleşti ve ilk röportajını Rûdaw’la gerçekleştirdi.
Silahlı grupların elinde cezaevinde alıkonulduğu günleri anlatan Ebdo, "O hapishanelerde uzun süre kaldık. Hapishaneleri tek tip ve yerin altında yapılmıştı. İçeride nem, böcekler ve haşerat vardı. İnsan aklının kabul edemeyeceği zor koşullarda kaldık” dedi.
Türkiye ve desteklediği silahlı grupların Efrin’e yerleşmesinden sonra bölgeden çok sayıda Kürt göç etti, kalanlar ise ya zulüm gördü ya da öldürüldü, bir kısmı ise yıllarca hapsedildi.
Lojin Ebdo alıkonulduğu yıllarda yaşadıklarına dair şu bilgileri verdi:
“Birçok hapishaneye konulduk, sadece Hamza Tugayı'nın kontrol ettiği yerlerde kalmadık. Hamza Tugayı'ndan önce Türk İstihbaratının elindeydik. 8 ay boyunca elektrik verme gibi işkenceler gördük. Aynı zamanda psikolojik işkence de gördük. Her hapishanede ölen arkadaşlarımız vardı. Birçok arkadaşımızı hapishanelerde gömdüler. İsimlerini de verebilirim. Mesela Kawa adında bir arkadaşım vardı, çok hastaydı. İşkenceyle öldürdüler, Ziraa Hapishanesi'ne gömdüler.”
Lonjin Ebdo, Hamza Tugayı’na teslim edilmeden önce MİT’in elinde olduklarını yineleyerek, “Türk istihbaratının cezaevlerinde çok baskı gördük, arkadaşlarımız işkence ve açlıktan hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.
Cezaevlerindeki kadın ve çocukların farklı muammele görmediğini dile getiren Ebdo, “Cezevindeki kadınlar, çocuklar ve erkeklere yaklaşımlar arasında çok az fark vardı. Kadınlara ve erkeklere karşı uygulanan muamelede hiçbir fark yoktu. Aynı şekilde kötü muammele ve dayak vardı. Bir kadına aynı anda 3-4 kişi işkence edebiliyordu” ifadelerini kullandı.
“Gözaltındaki annelerin çocuklarına bakması, temizlemesi, emzirilmesi ve hasta olduklarında ilgilenmesine izin veriliyor muydu?” sorusunu Lonjin Ebdo şu şekilde yanıtladı:
“Hamza hapishanesinde iki yıl geçirdik ve istihbarat hapishanesinde de doktor görmedik. Çocukların bebek bezine ihtiyacı olduğunda, kadınlara kıyafetlerini kıyafetlerinden kestikleri parçalardan çocuklarına bez yapmaları söylendi. Erkekler, kadınlar ve çocukların karşılaştığı muamele hepsi aynıydı.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın