Efrin'de haraç ödemek istemeyen köy halkına ateş açıldı, 7 kadın yaralandı

Erbil (Rûdaw) - Türkiye destekli Süleyman Şah (Emşat) örgütüne mensup yüzlerce silahlı kişi, Efrin'in Kaxur köyüne saldırı başlatarak köyü kuşattı. Hakın üzerine ateş açan örgüt üyeleri 7 kadını yaraladı.

Saldırıyla ilgili Rûdaw'a bilgi veren insan hakları aktivisti İbrahim Şexo, yaklaşık 300 silahlı kişinin Mabada ilçesine bağlı Kaxur köyüne saldırı düzenlediğini söyledi.

İbrahim Şexo’nun verdiği bilgiye göre köylüler köy meydanında toplanarak, Emşat’ın uyguladığı “zorunlu vergi”yi (haraç) protesto etti. Bunun üzerine Emşat’ın silahlı mensupları köy halkına ateş açtı. Saldırıda en az 7 kadın yaralandı.

Yaralanan kadınlardan kimlikleri öğrenilen dördü şöyle: Jehan İso, Hasen Reşid İso, Necah Cabo, Zemzem Mistefa, Henife Ebo, Eyşe Ebo, Sediqe Hennan.

Aynı saldırının sonrasında bazı gençlerin de tutuklandığı öğrenildi. Tutuklanan gençlerden ikisinin isimlerinin İdris Haj Eli ve Reşid Hennan olduğu bildirildi.

Emşat’ın silahlı elemanlarının, çevredeki zeytin ağaçlarının PKK'ye ait olduğu iddiasını içeren “belgeleri” Kürt vatandaşlara zorla imzalattığı ve böylece vatandaşlardan haraç toplamak için bahane oluşturduğu bildiriliyor. 

Emşat silahlı güçlerinin köyü kuşatarak halkın internetini de kestiği ancak daha sonra internetin yeniden sağlandığı öğrenildi.

Kaxur köyünde 80 bine yakın zeytin ağacı bulunuyor. Köyde ayrıca 250 Kürt aile ile 350 Arap aile yaşıyor.

Ne olmuştu?

Türk ordusu ve güdümündeki silahlı gruplar, 20 Aralık 2018'de Efrin'e kapsamlı silahlı saldırı başalttı. Çatışmalar 58 gün sürdü, Türk ordusu ve silahlı gruplar 18 Mart 2018'de Efrin'de kontrolü ele geçirdi.

Aradan geçen 6 yıl boyunca Türkiye'nin desteklediği silahlı gruplar tarafından yağma, tecavüz, cinayet, insan kaçırma, haraç toplama, göçertme ve daha başka nice suçlar işlendi.

Kürt nüfus Efrin’den sürüldü ve demografik değişim sağlandı.

Birleşmiş Milletler, insan hakları kuruluşları ve Kürt siyasi partileri saldırıları sık sık gündeme getirse de Efrin Kürtlerine yönelik suçlar halen devam ediyor.