Jina Emini'nin ölüm yıldönümünde Sakkız ve çevre kentlerde kepenkler kapatıldı

Haber Merkezi - İran'da Jina Mahsa Emini'nin ölümünün ikinci yıl dönümünde, memleketi olan Rojhılat'ın Sakkız kenti ve diğer çevre kentlerde esnaf kepenk kapattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kepenk kapatma çağrılarına katılan esnafın Sakkız başta olmak üzere çevre kentlerde kepenk indirdiği görüldü.

Yerel kaynaklara göre, güvenlik güçleri muhtemel gösterileri önlemek için bölgede konuşlanırken Emini'nin mezarına giden yolları da kısıtladı.

Geçen yıl muhtemel gösterileri engellemek için Emini'nin mezarına ulaşan köprülerin güvenlik güçleri tarafından tutulması üzerine bazı kişiler Sakkız'ın merkezinden geçen nehre girerek karşı taraftaki mezarlığa ulaşmıştı.

Güvenlik güçleri bu yıl da benzer olayların yaşanmasını engellemek için dün baraj suyunu serbest bırakarak nehrin derinleşmesini sağladı.

Jina Mahsa Emini, 13 Eylül'de 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Polisin darp ettiği Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine 16 Eylül'de ülke çapında protestolar başlamıştı.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre, protesto gösterilerinde güvenlik güçleri tarafından 69'u çocuk olmak üzere en az 508 protestocu öldürüldü. 100’den fazla da emniyet görevlisi hayatını kaybetti.

Gözaltına alınan binlerce kişi arasında sanatçılar, aydınlar, sporcular da bulunuyordu. Birçok kişiye hapis cezasının yanı sıra kırbaç cezası da verilmişti.