Halepçe ile aynı kaderi yaşayan Bask Bölgesi'nin o kenti kardeş oluyor

Erbil (Rûdaw) – İspanya iç savaşında bombardımanlar sonucu büyük yıkım yaşayan Bask Bölgesi’nin kilit kenti Guernica ile kimyasal silahlarla yerle bir olan Halepçe kardeş kent oluyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti İspanya Temsilcisi gelecekte Duhok'un İspanya’nın bir şehri ile kardeş şehir olacağını kaydetti.

Tarihin farklı zamanlarında savaş uçaklarının bombardımanı sonucu aynı kaderi paylaşan iki kent kardeş oluyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İspanya Temsilcisi Darewan Hamid Xefar, Bask Bölgesi’nin kilit kenti Guernica’ya (Baskça Gernika-Lumo) ziyarette bulunarak Belediye Başkanı Jose Maria Gorroño ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin içeriğine ilişkin Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti İspanya Temsilcisi Darewan Hamid Xefar, Halepçe ile Guernica’nın kardeş kent olması konusunu görüştüklerini söyledi.

 

Guernica ile Halepçe kentlerinin farklı zamanlarda savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu binlerce sivilin hayatını kaybetmesi ortak bir kader birliği oluşturuyor.

Darewan Hamid Xefar’a göre yakın gelecekte iki şehrin kardeşliği için hazırlıklar yapılacak ve Halepçe Valisi Gernika'ya davet edilecek.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İspanya Temsilcisi bombalanan kent yaralarını sararak büyük ilerleme kaydettiğini belirtti. 

Guernica Belediye Başkanı Belediye Başkanı Jose Mari Gorroño, iki şehir arasındaki kardeşlik anlaşmasının Bask kentinin bombalanmasının yıldönümü olan 26 Nisan 2024’de imzalanmasını önerdi.

İki şehrin kardeşliğinin faydalarına değinen Darewan Hamid Xefar,  iki şehrin üniversiteleri, şirketleri, spor sektörü, kültür ve sanat alanlarında ilişkiler geliştirileceği, tecrübelerin karşılıklı paylaşılacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İspanya Temsilcisi, Bask Bölgesi’nin Bilbao veya başka bir İspanya şehrinin gelecekte Duhok iliyle kardeş şehir olacağını sözlerine ekledi.

Halepçe kenti 16 Mart 1988’de Irak savaş uçakları tarafından kimyasal gaz yüklü bombalarla bombalanmış 5 binin üzerinde Kürt şehit olurken, binlerce kişi yaralanmış, binlerce kişi de ömür boyu sakat kalmıştı.

İspanya İç Savaşı döneminde 26 Nisan 1937’de İtalya ve Almanya’ya ait savaş uçakları Gernika'ya (Guernica) düzenlediği hava saldırısında çok sayıda sivil yaşamını yitirmiş, kentte geniş çaplı yıkım yaşanmıştı. O dönemde Bask Hükümeti'nden yapılan açıklamaya göre, ölü sayısı en az bin 654, yaralı sayısı ise 889'du.

Pablo Picasso Guernica’daki bombardımanı konu alan aynı isimli tablosu, kaos ve şiddetin neden olduğu ıstırabı tasvir eder. 1937’de Picasso Guernica ile Paris Dünya Fuarı’nda milyonlarca ziyaretçiye sergilenen devasa duvar resmi tablosu ile savaşa karşı öfkesini dile getirdi. O zamandan günümüze, yirminci yüzyılın savaşa karşı en güçlü ikonu haline geldi.

 

İspanya'nın Bask Bölgesi'nde Biskay ilinin bir kasabası olan Guernica veya  Bask adı Gernika kasabası Gernika-Lumo olarak komşusu Lumo ile bir belediyede birleştirildi. Belediyenin nüfusu 16 binin üzerinde.