Hazuri: Efrin’de konut yapılması, Filistin yönetiminin resmi bir kararı değil

Erbil (Rûdaw) – Filistin'in Erbil Başkonsolosu Nazmi Hazuri, Efrin’de Filistinlilerin konut yapmasına ilişkin “Birincisi, biz Filistin halkı işgalden, başkalarının topraklarımıza zorla yerleştirilmesinden mustaribiz. Bu hiçbir şekilde Filistin yönetiminin resmi bir kararı değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Filistin'in Erbil Başkonsolosu Nazmi Hazuri, Rûdaw Arapça'ya özel bir röportaj vererek gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Efrin’de Filistinlilerin konut yapması konusundaki soruya Hazuri, şu yanıtı verdi:

“Öncelikle bizi ziyaret eden Efrinli şahsiyetlerinden oluşan heyet üyelerine saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Tabii ki, onları ağırlamak şerefti, onları sıcak bir şekilde karşıladım. Suriye'deki halk güvenlik ve istikrarına yönelik saldırılara maruz kalmış ve yerlerinden edilmiştir.

Suriye'de şehit olan Kürtlere saygılarımı sunuyorum. Şehitlerin bir kısmı Haseke, Efrin ve diğer bölgelerin evlatlarıydı.

Bazıları aynı zamanda büyük devrimciydi ve Filistin halkının davasına bağlıydı. Ayrıca fedakarlıkları ile büyük bir tarih yazdı ve asla unutulmayacaklar.

Bu temelde, diyorum ki, tarih, mücadele ve kan bizi birbirine bağladı.”

“Filistin yönetiminin resmi bir kararı değildir”

Söz konusu konutları araştırdıklarını kaydeden Hazuri, şunları dile getirdi:

“Filistin Devlet Başkanlığı ve Dışişleri Bakanı nezdinde Efrin’de Filistinliler için yapılan zorunlu konutları araştırıyoruz.

Filistinlilerin kendilerinin zorunlu yerleşim yerlerinin kurbanlarıdır. Hiçbir zaman herhangi bir ülkenin topraklarını işgal etmek için bir neden olmayacağını söyledi.

Birincisi, biz Filistin halkı işgalden, başkalarının topraklarımıza zorla yerleştirilmesinden mustaribiz. Bu hiçbir şekilde Filistin yönetiminin resmi bir kararı değildir.”

“Kürt halkı ile Filistin halkı arasındaki ilişki tarihseldir”

Kürdistan Bölgesi ile Filistin yönetimi arasındaki ilişkiye dair Hazuri, "Kürt halkı ile Filistin halkı arasındaki ilişki tarihseldir ve şu anda ilişkileri çok iyi düzeydedir" dedi.

 

Ne olmuştu?

İstanbul merkezli “Wafaa Al-Mohsenin” (İhsan ve Vefa Derneği) derneği, Efrin’de 34 evi tamamladıklarını dair açıklama yapmıştı.

Rûdaw'ın gündeme getirdiği haber, geniş yankı uyandırmıştı. 

Kendini “Yoksulluğu veya sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik insani yardım faaliyetleri gerçekleştirmek üzere kurulmuş uluslararası kuruluştur” ifadeleriyle tanımlayan Filistinli dernek, sitesinde verdiği bilgide yaptıkları evlerin “Kudüs’teki Zaayyem köyü sakinlerinin bağışlarıyla” yapıldığını açıklamıştı.  Filistinlilerin bu köyünün 1967’de İsrail tarafından işgal edildiği belirtiliyor.

Yerleşime dair paylaşılan fotoğraflarda Filistin bayrakları yer alırken eşyaların evlere yerleştirildiği görülüyor.

Ayrıca yerleşimin ikinci etabında 80 evin daha yapılacağı ve bunun da Ummanlıların bağışlarıyla yapılacağı belirtildi.

Dernek her bir evin 2 oda, bir mutfak ve bir banyodan oluştuğunu duyuruyor.

Filistin sivil toplum örgütlerinin verilerine göre, Suriye’de 135 bin Filistinli sığınmacı yaşıyor.

9 Eylül'de de Erbil’de yaşayan bir grup Rojavalı, bazı Filistinli derneklerin de katkısıyla Efrin’e Arap göçmenlerin yerleştirilmesi projesine tepkilerini iletmek üzere Filistin’in Erbil Konsolosluğunu ziyaret etmişti.